Sandkull-Annas gård - en av 15 K-märkta platser att besöka
Fram till 1978 bodde Anna Johansson i sin lilla stuga strax norr om Visby. Den är bara 11,5 kvadratmeter stor och hon hade varken värme, vatten eller el indraget.
Foto: Eva Bofride
Sandkull-Anna föddes 1888 och var 90 år då hon flyttade från stugan, två år senare dog hon.
Hennes stuga som fotfarande kallas Sandkull-Annas stuga är nu kulturminnesförklarad och tillhör Väskinde hembygdsförening.
*
Stugan byggdes i slutet av 1800-talet och i dag finns inte många exempel på denna tids enkla boende kvar. Men påpassliga personer passade på att ta tillfället i akt att bevara gården för kommande generationer. Det är inte särskilt länge sedan det var 1978, men tiden i Sandkull-Annas stuga hade stått stilla många år redan då.
Väskinde hembygdsförening äger gården sedan 1985 och har restaurerat byggnaden med varsamma händer. Bland annat lades ny stäv på taket. Stäv är större än vanlig takspån och ett ovanligt takmaterial.
Sandkull-Annas gård är en av 15 besöksplatser som står öppna för allmänheten den 9 september då det är Kulturhusens dag. Ett utmärkt tillfälle att göra nedslag i den egna hembygden, bland annat visas också Klints gård i Othem där man nyligen fann unika fynd från vikingatida bebyggelse.
Temat för årets Kulturhusens dag är "K-märkt" och 240 k-märkta platser runt om i landet kommer att visas upp och allmänheten bjuds in till gratis besök och guidning.
-Det är roligt att det lokala engagemanget att delta i arrangemanget är så stort. Kulturhusens dag ger allmänheten en möjlighet att bekanta sig med den lokala historien genom de k-märkta byggnaderna, säger Pia Hedenstedt, projektledare, i ett pressmeddelande.
*
K-märkt är ett begrepp som används allmänt för bebyggelse och miljöer med ett utpekat kulturhistoriskt värde. Det som skyddas berättar en historia om tidigare förhållanden och om hur samhället har vuxit fram.
Platserna som man kan besöka runt om i Sverige den 9 september gör nedslag i både bondesamhället, gruvnäringen och industrisamhället. Kommunikationsvägarna med broar, färjestationer och järnvägar finns representerade liksom kraftverk och kvarnar. Visningar av slott och herresäten likväl som små torp och stugor visar olika socialgruppers villkor. Det framväxande föreningslivet syns i godtemplarlogens föreningshus och arbetarrörelsens Folkets hus. Krigsflygfält, tingshus, biografer, mentalsjukhus och missionshus är ytterligare några exempel på platser som belyser vår historia och som kommer att visas.
*
På Gotland finns 15 besöksplatser att välja på (se faktaruta), bland annat erbjuds en stadsvandring i Visby under rubriken "K-märkt, vad innebär det? Lagskydd av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse", under ledning av byggnadsantikvarierna Maria Hallberg, stadsarkitektkontoret, och Emma Östlund, länsstyrelsen. Vandringen börjar vid Kruttornet och slutar vid tingshuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!