Sara till SM efter Brukshästens dag

Gotlands brukshästförening JUF hade valt att uppmärksamma brukshästen med olika aktiviteter på Norrbys kulturreservat i Väte vid Brukshästens dag den 1-2 september.

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-05 04:00
På lördagen var det samtidigt Skogens dag och då passade några kuskar med häst och vagn på att erbjuda hästskjuts mellan gården och skogen. Uppe på gårdsplanen kunde besökande barn och vuxna också få prova att rida på små och stora hästar.
På söndagen var dags för den årliga tävlingen i bruksridning och brukskörning med häst och vagn, där ekipagen skulle kvalificera sig till SM 2008.

Till sin hjälp hade föreningen bjudit hit elever som går en 60 veckor lång kuskutbildning på Kvinnerstaskolan i Örebro. Tillsammans med sin lärare ansvarade dom för banbyggning samt genomförande av hela tävlingen.
På ett mycket ambitiöst och professionellt sätt delade dom med sig av sina kunskaper och bjöd på både svårigheter och nytänkande.
Att det var svårt visade sig bland annat i att ingen tävlande klarade att köra eller rida banan på den ideala tiden.
Bland nyheterna fanns bland annat ett lydnadshinder som innebar att hästarna med sina kuskar eller ryttare skulle passera grishuset på Norrbys, där två halvstora grisar gick och bökade precis vid staketet. Passagen skulle ske i trav. Alla hästar tittade storögt på grisarna men de flesta klarade momentet utan större problem.

Vinnare i bruksridningen blev Sara Wiss från Boge med fjordhästen Opus. Det blir andra gången som Sara får representera Gotland i SM. Tvåa kom Rosis Widergren och trea kom fjolårsvinnaren Agneta Hallenfur - båda två på islandshästar.
I brukskörningen blev Patrik Strandberg från Stenkyrka med ardennerstoet Miketta uttagen till nästa års SM. Tvåa kom Monika Elebjörk med nordsvenska stoet Ayla och trea blev Göran Strandberg, också med Miketta.
Örebrokuskarna konstaterade att Norrbys kulturreservat var en bra plats att vara på. Man kunde utnyttja gårdsmiljön med grindhål, lastbrygga och stallportar för att visa hur man faktiskt använde hästen förr hemma på gården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!