Säsongsfinal för de stora auktionshusen
När nu de stora auktionshusen i Stockholm avslutar säsongen med de internationella kvalitetsauktionerna är det i efterdyningarna av de i april avslutade auktionerna på de mer samtida auktionsföremålen.
"Fregatten Vanadis i Nordsjön" av Jacob Hägg, daterad 1889, säljs på Bukowskis internationella vårauktion. Utgångspriset är 80-100 000 kronor.
Foto:
Att auktionsmarknaden också skulle påverkas av den rådande ekonomiska situationen är självklart. I början av året meddelade Bukowskis att man var tvungen att säga upp personal för att bättre anpassa kostymen till de minskade intäkterna.
Bilden är dock inte helt entydig, fortfarande finns det ett stort intresse för bland annat den samtida konsten. Tidigare i år genomförde Stockholms Auktionsverk en försäljning av galleristen Eva af Buréns exklusiva konstsamling. En auktion med inropsbelopp på hela 19 miljoner kronor över utrop och med noll procent i återrop, en anmärkningsvärd sällsynthet i auktionsvärlden och som naturligtvis stärkt Auktionsverket ställning som marknadsledande inom detta segment för tillfället.
Nu signalerar båda företagen en försiktig optimism när man förutspår utfallet på de kommande auktionerna.
1 755 utrop
Bukowskis "Internationella vårauktion" äger rum 26-29 maj och visningarna påbörjades den 16 maj. En auktion som volymmässigt omfattar 1 755 utrop med ett samlat utropsbelopp om 55 miljoner kronor. Ett digert utbud där man finner ett flertal verk av bland andra Carl Larsson, Bruno Liljefors och Anders Zorn.
Intresset för Carl Larssons konst har ytterligare stimulerats genom succéutställningen av hans konst från tiden i Grèz och Sundborn på Waldemarsudde, en utställning som avslutas den 31 maj. Prismässigt toppar Larsson utropen med den friska akvarellen "Aftonrodnad" i formatet 56x77 cm och som fått utropspriset 4-6 miljoner kronor. En målning som är utförd i Varbergstrakten 1887 och som ger ett påtagligt bevis på Larssons stora skicklighet som friluftsmålare.
Vid denna auktion saknas de större verken av Jacob Hägg (1839-1931), han är däremot representerad med "Fregatten Vanadis i Nordsjön" i formatet 28x42 cm med utropspriset 80-100 000 kronor, samt den lilla akvarellen "Chasse-marée i styv bris" 13x21 cm och som fått ett utrop om 8-10 000 kronor.
Stod på Muramaris
I skulpturavdelningen märks kopian av Bernt Notkes välkända "Sankt Göran och draken", en kopia i det mindre formatet efter bronsskulpturen på Köpmansbrinken i Gamla stan, vilken i sin tur går tillbaka på originalet i Storkyrkan i Stockholm. Skulpturen stod under åren 1929 till 1987 på Villa Muramaris och var en gåva av Ellen Roosval till maken Johnny Roosvals 50-årsdag.
Skulpturen bär inskriptionen "Till Sankt Göran forskaren Johnny Roosval på hans 50 års högtidsdag med beundran och varma lyckönskningar från hans maka Ellen". Skulpturen har en höjd av 66 cm och en längd om 53 cm och är gjuten på Herman Bergmans välkända konstgjuteri i Stockholm. Firman är alltjämt verksam och bland dagens konstnärer som man arbetar för märks namn som Cecilia Edefalk och Lena Lervik. Utropet är satt till 40-50 000 kronor.
Titanic lockar
Till de mer kuriösa objekten i auktionsutbudet måste väl föremålen från det man omnämner som "R.M.S. Titanic Collection Malkom Johansson" räknas, objekt som tillhört den i katastrofen omkomne svenske medborgaren Malkom Johansson. Bland föremålen finns bland annat ett bagagekvitto samt ett fickur med kedja.
Intresset för Titanic tycks aldrig minska, i slutet av månaden öppnar Sjöhistoriska Museet en utställning om fartygets historia. Objekten på Bukowskis återfinns i utropsintervallet 50-100 000 kronor. Möjligen kan det tyckas en smula förvånande att man i samband med en traditionell konst- och konsthantverksauktion återfinner denna typ av bärgade objekt från en av historiens värsta fartygskatastrofer.
Auktioner med föremål från senare tiders tragiska fartygsolyckor torde knappast vara möjliga eller önskvärda att arrangera.
Stora Kvalitén
Stockholms Auktionsverks "Stora Kvalitén" hålls mellan 27-29 maj och har 1 401 utropsnoteringar med ett samlat utropsbelopp om 41,5-51,6 miljoner kronor. De allmänna visningarna påbörjades den 15 maj.
Som ett absolut toppnummer i världsklass presenterar Auktionsverket den mycket imposanta brännförgyllda bordsuppsatsen i empire tillverkad av mästaren Pierre Philippe Thomire i Paris. Thomire (1751-1834) anses som den främste bland bronsgjutarna under empiren, föremål från hans verkstad är mycket sällsynta i Sverige.
Kollektionen består av två urnor, sex sjuarmade kandelabrar, en så kallad "grande coupe" - den eleganta mittuppsatsen med tre backantinnor bärandes en rund genombruten skål, tre bordsplateauer samt hela tolv etagèrer.
En uppsättning som gjord för att utgör en storslagen dekoration på en statsbankett eller en kunglig taffel! För de som har problem med eventuella bröllopsgåvor ges härmed en möjlighet... Utropspriser för hela gruppen är, räknat på det högre utropspriset, är fem miljoner kronor och man kan säkert utgå ifrån att ett flertal bud kommer att inkomma från utlandet på dessa praktpjäser som har sin proveniens från Vegeholms slott i Skåne.
Tenn från Visby
När man idag betraktar dessa eleganta föremål kan man inte förbigå den mycket ohälsosamma tillverkningsprocessen. Vid brännförgyllning bestryks föremålet med en legering av guld och kvicksilver samt upphettas, kvicksilvret förgasas och guldet fastnar på ytan. De som arbetade med denna del i processen gick ofta en mycket tidig död tillmötes på grund av kvicksilverångorna.
Auktionsverket har också ett halvt dussin tennskedar till försäljning, sannolikt tillverkade vid tenngjutarmästaren Melchior Lefflers verkstad i Visby i början av 1800-talet.
Efter Lefflers död 1791 drevs verkstaden vidare av änkan och döttrarna ända tills 1840. Skedarna har fått det modesta utropspriset 2 000-2 500 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!