"Satsa extra på skolbiblioteken"

Bemanningen i öns skolbibliotek är otillräcklig. Främst är det eleverna i de lägre årskurserna som behöver få det bättre.
Nu går de som arbetar med skolbiblioteken på offensiven. I ett äskande till barn- och utbildningsförvaltningen begär de extra pengar för att kunna öka bemanningen.

Kultur och Nöje2005-03-15 06:00
Kommunens anslag till inköp av böcker och annan media ligger på en bra nivå, men när det gäller bemanningen är det sämre ställt. På högstadieskolorna är den tillfredsställande, men barnen i de lägre åldrarna - från förskoleklass upp till och med årskurs sex - måste få det bättre.
- Alla utredningar visar entydigt att insatser i de lägre åldrarna är viktigast, säger Birgitta Caperius vid skolbibliotekscentralen.
I låg- och mellanstadieskolorna räcker tiden oftast inte till. Lärare med ansvar för biblioteken ska sköta bemanningen på sin undervisningsfria tid, och den ska räcka till mycket annat.

Enligt gruppens förslag får de minsta skolorna bemanning i biblioteket minst tio timmar i veckan. Skolor med 60- 100 elever får dubbelt så mycket, 20 timmar i veckan. Skolorna med 100-300 elever får en heltidstjänst, och de största skolorna får två heltidstjänster.
Tio timmars bemanning i veckan kostar omkring 130 000 kronor per år, enligt de beräkningar gruppen gjort.
Förslaget har lämnats till budgetberedningen, och ingår i underlaget till veckans sammanträden.

Gruppen har även författat ett utkast till verksamhetsplan för biblioteken i Gotlands grundskolor.
- De olika rektorsområdena har sina egna arbetsplaner, men någon verksamhetsplan för hela Gotland finns inte, säger Birgitta Caperius.
Förslaget till verksamhetsplan hämtar argument och ambitioner från en rad olika dokument - läroplanen, Bibliotekslagen och Svenska Unescorådets skolbiblioteksmanifest. Man slår fast vad som bör gälla angående bemanning och lokaler, och vilka ansvarsområden lärare, elever och skolledning har. Man vill även att varje skola ska inrätta ett biblioteksråd där idéer och initiativ kan tas tillvara.
Gruppen som nu lämnat sina förslag fick sitt uppdrag i oktober i fjol, då ett stormöte hölls med all personal som arbetar med skolbiblioteken.
Av deltagarna hade en handfull nyligen gått ut Högskolan på Gotlands nya kurs "Leka, leta, läsa, lära", 20 poäng som läses på halvfart. Utbildningen riktar sig bland annat till lärare, förskollärare och fritidspedagoger och har uppenbarligen ökat intresset av att slå vakt om skolbiblioteken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!