Scheja: Gotland kan bli kulturnav

Gotland skulle kunna vara kulturnavet i havet. Det menar Staffan Scheja som är beredd att diskutera en "rejäl organisation" för den gotländska kulturen.

Foto:

Kultur och Nöje2010-08-05 04:00
Årets förkortade upplaga av Gotland Chamber Music Festival, hans skötebarn Kammarmusikveckan, avslutas med två konserter i S:t Nicolai. Men det var nära att det inte blev någon vecka alls efter den ekonomiska turbulensen under våren.
- Det var så mycket tjafs att jag var nära att ge upp, jag var lite förbannad. Men jag har jobbat 25 år med det här och ville inte se det rinna ut i sanden. Men ännu i april/maj var det oklart om det skulle bli något och det blev ett väldigt sent klartecken.

För att undvika ett liknande scenario nästa år vill Staffan Scheja se en rejäl organisation som kan hålla i verksamheten. Och då omfatta kulturutbudet på ön.
- Om man vill ha kvar kammarmusikfestivalen får vi sätta oss ner och lösa det hela. Jag är för gammal för att improvisera varje år. Det behövs en större grupp, många andra kultursatsningar har problem, som Romateatern. Gotland skulle kunna vara kulturnavet i havet. Jag är gärna med i sådana diskussioner. Ett initialt möte bör äga rum i höst.

Trots kort varsel men tack vare teamwork med kollegan/kompisen/pianisten Roland Pöntinen (som varit med varje år sedan 1986), producenten Sophie Söderling och kulturföreningen/huvudmannen Petrus de Dacias ordförande Magnus Wiman blev det en kammarmusikvecka i år också. Den omfattar tre konserter, en i domkyrkan har hållits och i kväll och på fredag är det konserter i veckans högborg, S:t Nicolai-ruinen.
- En hel veckas konserter hade vi inte möjlighet att planera. Men tack vare Roland Pöntinen och några andra musiker så fungerar det. Roland har även varit med i planeringsstadiet och är jättebra att ha som bollplank, det handlar om ett teamwork, framhåller Staffan Scheja. Och Roland Pöntinen håller med:
- Kammarmusikveckan har blivit en kulturell institution. Många vi känner längtar efter att komma hit och spela i den speciella miljön. Och det kommer hela ön tillgodo. Publiken och vi gör det här av kärlek till den klassiska musiken. Kulturen är viktig, inte en lyxartikel.

- Det här är första året som Gotlands kommun inte lägger ett öre på festivalen, det enda man bidrar med är några avstängningsbockar, påpekar Magnus Wiman.
2011 vill man se som en nystart för en vecka i normal omfattning och vid samma tidpunkt.
- Jag vill inte rucka på vecka 31. Ambitionen är att ha 5-6 konserter, säger Staffan Scheja.
Vid de båda Nicolai-konserterna gäller främst musik signerad de två stora jubilarerna Robert Schumann och Frédéric Chopin (båda födda 1810).
Till detta kommer bland annat två stora verk av Johannes Brahms.
- Vi har fokus på romantiska kompositörer. Och det är fantastiskt att få ihop sådana medverkande musiker med så kort varsel, vi får ihop två fina kammarmusikkvällar i ruinen, konstaterar Staffan Scheja.

Förutom Staffan Scheja och Roland Pöntinen så framträder Christian Bergqvist-violin, Hugo Ticciati-violin, Agneta Eichenholz-sopran, Katarina Henryson-sopran, Kati Raitinen-cello och Svante Henryson-cello.
Avslutningsvis ber GA om kvartettens favoritkompositörer och då får var och en nämna högst ett namn.
Och det blev fyra olika favoriter:
Staffan Scheja: Beethoven. Roland Pöntinen: Debussy. Sophie Söderling: Chopin. Magnus Wiman: Schumann.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!