?Se Gotland med nya ögon och hitta möjligheterna...?

Kultur och Nöje2005-01-27 06:00
Vi behöver alla bli lite som Marcel Duchamp, den franske konstnären som såg det sköna i urinoarer och flasktorkningsställ, och tog in dem i konstsalongerna. Kan vi med nya ögon se möjligheterna i Gotlands landskap och kultur, då kan design bli en dynamisk drivkraft på Gotland på samma sätt som den är på många andra håll i världen.
Det säger professor Göran Brulin, som under ett års tid följt utvecklingen på norra Gotland. Idén att studera norra delarna av ön kom efter det att KA?3 i Fårösund lagts ner. Nedläggningen gav möjlighet att studera de nya krafter och idéer som tog vid för att få fart på arbetslivet.
Resultatet redovisar han och fotografen Birgitta Emriksson i boken ?Design för ett nytt arbetsliv ? Gotland i omvandling?. Boken presenterades passande nog när startskottet för den gotländska delen av Designåret 2005 gick på högskolan i går.

I sin bok kallar Göran Brulin Fabriken Furillen för ?en duchampsk urinoar?. På samma sätt som Marcel Duchamp hittade dold skönhet såg Anna-Karin och Johan Hellström möjligheterna på Furillen, de slitna grå fasaderna hade en potential som gick att utnyttja.
Fårösunds fästning är ett annat av bokens exempel. Omdaningen från försvarsanläggning till konferenscenter startade ungefär samtidigt som Göran Brulin och Birgitta Emriksson startade sitt projekt, så de kunde följa hela processen. (Projektets snöpliga slut med konkurs redovisas dock inte).
Vid den officiella starten av Designåret i Stockholm på fredag finns boken med som ett av tre utvalda projekt som ska presenteras för statsråden Leif Pagrotsky och Thomas Östros.
Redan vid upptakten till Designåret i november framhöll projektledningen med Länsmuseet, Högskolan på Gotland och designgruppen Grasp, att ett resurscenter är projektets stora mål. I ett sådant Designhus skulle företag, kunskap, teknik, konsthantverkare och andra kunna mötas. Med gårdagens presentation av Göran Brulins och Birgitta Emrikssons bok hamnade norra Gotland i fokus, och naturligtvis kom förslaget att ett sådant resurscenter bör förläggas till Fårösund för att bli en viktig pådrivare i omvandlingen av kasernområdet till en plats för nyföretagande.
Göran Burlin, som arbetar vid Arbetslivsinstitutet, ser stora möjligheter till samarbete med ett designcenter. Som bekant är Arbetslivsinstitutet en av de myndigheter som föreslås utlokalisera verksamhet till Gotland. Institutet ska enligt förslaget bygga upp en basenhet med 15 personer som forskar kring design och Östersjöfrågor.

I slutet av april hålls en tvådagars konferens i Fårösund. Många av de exempel Göran Brulin nämner i sin bok ska besökas, men även exempel från andra håll kommer att presenteras. Ett exempel är ishotellet i Jukkasjärvi. Ett annat är Eldrimner i Jämtland, som är ett resurscenter som samlar företagare inom hantverksmässig livsmedelsproduktion.
Det kommer mycket mer under året. Under gårdagen formerades en rad intressegrupper som bland annat ska arbeta med happenings och andra arrangemang inom ramen för Designåret 2005.
Första konkreta projektet inom ramen för Designåret på Gotland kunde avsmakas i går ? en bakelse. Designårsbakelsen med mandelmarängbottnar och citronkräm, skapad av Peter Gudinge, smakade alldeles förträffligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!