Seminarium om ekologisk ekonomi
Dagen kommer att kretsa kring "Solidarsystemet" - ett förslag till ett regionalt ekonomiskt försvar i form av en tilläggsvaluta som avspeglar naturens resurshushållning och som ger ekonomisk trygghet utan skatt. Kan detta vara möjligt? Är det genomtänkt och kan systemet genomföras i verkligheten? är några av frågeställningarna.
*
I många länder används lokala tilläggsvalutor som accepteras av banker och politiker eftersom de gynnar landsbygdens livgivande näringsliv och befriar samhällena från bidragsberoende.
Under den ekonomiska krisen i slutet av 80-talet och början av 90-talet funderade många på det ekonomiska systemets struktur. En idédebatt blomstrade i många nätverk och en del böcker om räntefri ekonomi gavs ut. Margrit Kennedys "Ekonomi utan ränta och inflation" blev en väckarklocka, trots att hennes förslag inte sparar jordens ändliga resurser.
1994 startade Forum för Systemdebatt, där "Jordgummans Solidardelta" har sitt ursprung. De efterlyser parallellsamhällen med ekonomiskt-ekologiskt civilförsvar och social ekonomi med en mjuk övergång till gagn även för dem som har valt att inte delta.
De anser att växande kapitalkoncentrationer med inbyggt tillväxttvång leder till ökande storskalighet och ökande ingrepp i naturen med klimatförändringar som konsekvens. Man vill skapa ett civilförsvar att skydda framtida generationer, för att sanera mark och vatten och för att förebygga krig.
Under nästan ett decennium har solidarsystemet diskuterats i föreningen som föreslår ett lokalt pilotprojekt där systemet prövas parallellt med banksystemet. I detta delta ingår nestorn Åke Mobrandt samt Per Almgren, Sven Örnsten, Anders Linder och Åsa Brandberg.
*
I samband med mötet i Visby den 24 september hoppas gruppen att den av Åsa Brandberg redigerade antologin "Ragnarök eller världens chans - om hotade livsvillkor och nya möjligheter" skall finnas tillgänglig. I stället för att rida på auktoritetstro vill boken belysa vad som görs och kan göras när klimatkatastrofer hotar och "utvecklingen" skenar med en ekonomi som fjärmar sig allt fortare från det levandes tillväxttakt.
Fakta, fiktion, analys och berättelser ur livet blandas med lösningar - prövade och oprövade. Här skapas visioner, särskilt när penningfrågan ses i sitt sammanhang med ekologi, ekonomi, teknik, demokrati, personlig utveckling, företagsetik, forskning och hur barn kan behålla sitt livsmod.
Tjugo skribenter med olika specialiteter och erfarenheter har skrivit i boken och antologin som kommer att presenteras på Bokmässan i Göteborg skall finnas ute i bokhandeln före jul.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!