- Det blir rätt ekivoka historier. Jag läste en bok av Peter Englund om Karl X. Det jag kommer ihåg mest från den boken är hur kungen hade gaser i magen, han hade svårt att sova och fes hela tiden. Det är fascinerande att man kommer ihåg sådana saker.
Syn på sex
Föreläsningen tar upp hur vi sett på kropp och sexualitet från stenåldern och framåt. Jonas Niklasson, som undervisar på Folkhögskolan i Hemse, är från början lärare i biologi och matematik men har också studerat filosofi och är intresserad av genusvetenskap och historia. Just genusaspekten, alltså sociala föreställningar kring kön, är enligt honom ofrånkomlig.
- Synen på sexualitet, kropp, kvinnlighet och manlighet är föränderlig. Man ska inte tro att det är någon linjär utveckling, att allt har blivit bättre. Det har gått upp och ner. Samhället har i vissa avseenden varit mer jämställt förut.
Hur vi levt som sexuella varelser hänger alltså ihop med maktpositioner; vilka som har haft makten att bestämma över sina kroppar men också över vad som anses normalt och vad som därmed blivit socialt accepterat.
Förändrad moral
Något som är tydligt är hur moralen kring sexualitet förändrats över åren. Under 1920-50-talet talade man till exempel inte särskilt öppet om sex. Jonas Niklasson berättar en historia från 1930-talets Tyskland:
- Man hade en utställning med bland annat kvarlevorna av en bronsåldersflicka. Hon hade en kort kjol på sig, "see-through" skulle vi säga i dag. På utställningen lade man ett tyg under kjolen, man ville inte tänka att den här bronsåldersflickan var så utmanande. Det säger mycket.
Bröllop, som i dag är en romantiskt skir tillställning, var på medeltiden enligt Jonas Niklasson en ganska grov historia. Man sjöng visor och lekte lekar med tydliga sexuella anspelningar. I dag firar vi romantiken, då firade man fruktbarheten.
- Det handlar om värderingar och hur vi ser på oss själva. Det har förändrats och kommer fortsätta att förändras.