Sigsarve strand på Planeten Havet

Foto:

Kultur och Nöje2010-07-20 04:00
Svenska Naturskyddsföreningen fortsätter sin serie årliga temaböcker i stort format med "Planeten Havet" och med Stefan Edman som författare. Charlotta Broady har skrivit de många bildtexterna.
Efter ett förord av föreningens ordförande Mikael Karlsson följer ett inledande kapitel som är kort och gott titulerat "Planeten havet" med en presentation och allmänna synpunkter. Efter detta följer kapitlet "Hav i rörelse", där vi kan läsa om bl.a. jättevågor, vindvågor, strömmar, El Niño samt inte minst om havskraft - att utvinna energi ur vågor och tidvatten - energislag som bokstavligt hamnat i "bakvatten" i dagens debatt om sol- och vindenergi.

I det följande kapitlet "Hav och land" behandlar bl.a. hur öar uppkommer och försvinner, "Kobbar och kontinenter", "Homo insularis - finns hon?" och efter detta de nu så aktuella mangroveträsken samt hur "Trettio miljoner fiskare" exploaterar havsvidderna.
Nästa kapitel tar oss ner "Under ytan" genom att skildra en del av havens olika organismer: räkor, "Havens regnskogar", havsborstmasken (som dör i kärleksdansen), vandrande krabbor, svampdjur m.fl.

Det avslutande kapitlet heter "Havet och framtiden", om utsläpp, torsk- och räkfisket och även EU:s märkliga agerande i fråga om fisket. Vidare kommer synpunkter på temperaturhöjningen och dess verkningar med havsytehöjning och värmechocker på bl.a. koraller, men också den pågående försurningen med dess verkningar på bl.a. musslor och inte minst oljan (boken kom dock ut före oljekatastrofen i Mexikanska Golfen) och vad vi kan utvinna ut haven i fråga om mediciner och mineraler.
Vidare får vi läsa om hur nya arter invaderar våra vatten och hur försaltning av Östersjön kan förändra artsammansättningen med invandring av bl.a. skeppsmaskar som förstör trävirke i bl.a. bryggor och båtar samt bokens avslutning med appellen "Rädda Havet". Boken avrundas med register och bildkällor.

Stefan Edmans text är som vanligt lättflytande och informationsrik och skriven med de lite lätt poetiska förtecken som är typiska för honom.
Bildmaterialet är helt enastående, med helsidesbilder och hela uppslag i mängder och såvitt jag kan se har en hel del av världens främsta naturfotografer bidragit med bildmaterial. Bildsidorna finns dels insprängda inuti kapitlen, men också som inramning mellan dem. Motiven har hämtats från hela jordklotet och när jag bläddrar finner jag plötsligt ett stämningsfullt bilduppslag från Sigsarve strand.
Bildtexterna är placerade på speciella sidor och det är ibland långt mellan bild och tillhörande bildtext. De är mycket innehålls- och faktarika, men tyvärr satta med ett så litet typsnitt och i så smala spalter att de blir svårlästa och av en del läsare kanske upplevs som mindre viktiga.
Kort sagt - en mycket aktuell bok, som man gärna återvänder till mer än en gång, inte minst på grund av det unika bildmaterialet.
fakta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!