Sju läsvärda skrifter med information om gotländska kyrkor
Det entusiastiska gäng, främst konstvetare, som påbörjat en ny serie om gotländska kyrkor, har efter starten med Anga kyrka nu kommit med en hel rad nya vägledningar. Det gäller fyra kyrkor i Garde församling, men också Norrlanda, Follingbo samt en special om altarskåpet i Källunge.
Foto:
Guidad tur
Vägledningarna om kyrkan beskrivs oftast som vandringar inne i och utanför kyrkan där besökaren får en guidad tur.
Gotländske konstvetaren Torsten Svensson har skrivit de flesta vägledningarna, men också Margit Gerhards och Svetlana Vasilyeva bidrar - och trots att de hör hemma i Tyskland respektive Ryssland kan de mer om öns kyrkor än de flesta. För det mesta är det gotländske konstvetaren Evert Lindkvist som tar sig an dopfunterna, hans specialämne.
En och annan poäng
En del är nytt jämfört med tidigare beskrivningar. Bland annat har man gått igenom protokoll från kyrkorestaureringarna, och hittat en hel del intressant. Också en och annan poäng: som när arkitekten ville riva en pelare i Alskog kyrka, men konservator Erik Olsson vägrade och rådfrågade istället en expert. "Då fick vi veta att vi skulle ha fått 80 ton sten över oss om vi rivit", skriver Erik Olsson.
För de kortare notiserna svarar olika skribenter, experter och lekmän. Experterna är arkeologen Charlotte Hedenstierna-Jonson, medan Evert Melefors berättar om sockennamnen.
Skriver om hembygden
Göte Tingström, Lars-Ulle Gadefors, Åke Körkander, Ingvar Jacobsson och Åsa Ardin Kedja skriver om sina hembygder, och kyrkoherde Patrik Ahlmark ger några betraktelser.
Det skulle också kontraktsprosten Torbjörn Engström ha gjort, men han avled och några av skrifterna tillägnas honom.
Det är Garde, Etelhem, Alskog och Ardre kyrkor som beskrivs inom Garde församling. Norrlanda församling får en egen skrift och Follingbo en något kortare version.
Specialen om Maria Krönikerskåpet i Källunge skrivs av norskan Julia Trinkert, som studera det här fantastiska altarskåpet som tidigare stod i domkyrkan.
Sju skrifter
Totalt är det sju skrifter, alla i A5-format och de flesta på cirka 30 sidor. De har ett väl läsvärt innehåll och ofta bra illustrerade.
Skrifterna släpps vid olika tillfälle. Norrlanda-häftet är redan ute, och Källunge-häftet släpps i Källunge kyrka den 15 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!