Hur kan jag som person och som konstnär delta i samhällsutvecklingen? Går jorden under i en snygg kollaps eller lever vi redan nu i sammanbrottets tid?
Staffan Hjalmarsson uttalar frågan samtidigt som han öppnar upp tre prydligt och pedagogiskt packade plastbackar.
Innehållet rymmer utmaningar i form av 75 fotografiska verk på temat framtiden, i världen och i konsten, som han donerat till Region Gotland.
I går överlämnade han bilderna, var och en med individuellt utformad ram, som offentlig gåva vid en ceremoni i Gotlands konstmuseums magasin på norr i Visby.
- Självklart ska verken ställas ut, exempelvis i gymnasieskolor, på bibliotek och vid förvaltningar där många kan nås av bilderna, säger regionens tillförordnade kulturadministratör Hanna Wärff Radhe, utan att närmare precisera placeringarna.
- Bilderna är som gjorda för att jobba vidare med, konstaterar Peter van Tour, konstkommitténs ordförande.
Donationen handlar om 15 frågor som ställs men inga svar ges. Staffan Hjalmarsson har som konstnär förhållit sig till 15 globala utmaningar för mänskligheten som "The millennium project" har sammanfattat i den årligen utgivna rapporten State of the future, SOF.
För tio år sedan bodde Staffan Hjalmarsson på Gotland och det var på ön han hade sin första ateljé. Här har han också deltagit i det processtyrda projektet "Komigen" vid Gotlands konstmuseum med mål att pröva arbetssätt.
Då valde han att se på Gotland som en ö och identifiera en punkt där Gotland inte var en ö. Resultatet blev ett verk om världens framtid och hur all konst på Gotland har en del i vår gemensamma framtid.
Inom ramarna för detta konstverk, largescale.se som också är en hemsida och ett digitalt rum, har han skapat de 5 gånger 15 fotografiska verk där han gestaltar utmaningarna med vår världs framtid.
Ämnet är framtiden och framtidsforskning i ett konstnärligt perspektiv, berättar Staffan Hjalmarsson, som började sitt projekt efter att ha läst en artikel i DN om olika synsätt på morgondagens värld.
Under en vecka med workshop på ön samlade han 15 konstnärer som fick välja ut citat ur rapporten SOF. Texterna skrevs som plakat och med konstnären Pia Ingelse och hennes valda citat "remove bottlenecks" som gemensam nämnare har Staffan Hjalmarsson gjort ateljébilderna som han nu ger till Gotland.
- Det är en hyllning till ön som en del av världen. Se det som ett syltburksutkast som kan rädda världen, säger han med hänvisning till SOF-rapporten som varje år sedan 1990 samlar in åsikter från över 2 700 forskare för att ge en möjlig bild av mänsklighetens framtid och utmaningar.