Skinnrik utställning

Kuddprojekt. Kuddar med mönster i geometriska former sydda av päls- och skinnspill.

Kuddprojekt. Kuddar med mönster i geometriska former sydda av päls- och skinnspill.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-04-16 04:00

Skinn spetsade med pärlor, siden, tyll, pärlor och pynt, lockar på Langska huset. Lockande är utställningen gjord av 18 kvinnor som arbetar med och i lammskinn.

Utställarna är alla medlemmar i föreningen Skinnriket på Gotland, de flesta är lammbönder på ön och många har dessutom egen gårdsförsäljning.

De aderton är också elever i skinnsömnad och formgivning, en ettårig utbildning med avslutning innan sommaren vid folkhögskolan i Hemse.

De flesta är sedan tidigare professionellt verksamma och inne i branschen för skinn och skinnsömnad. Genom föreningen Skinnriket, i samarbete med Folkhögskolan i Hemse och Stenebyskolan i Dals Långed, har de fått chansen att utveckla, planera och genomföra nya satsningar.

Under kursens gång har en rad olika designprojekt tagit form från idéer till färdiga produkter.

Nu visas resultatet i utställningen som efter fredagskvällens vernissage pågår till annandag påsk i hemslöjdens hus på Kopparsvik i Visby.

Här finns inte en illa sydd detalj, inte ett slumpvis utvalt skinn, inte något som kan hänföras till stapelvarorna bland rutinmässigt sydda skinnprodukter.

I utställningen visas det bästa med exempel på vad som kan göras när hantverksskicklighet kombineras med känsla och kunskap för mönsterkonstruktion, form och design.

Varje projekt redovisas för sig och ett har varit kuddar gjorda med utgångspunkt i geometriska former. Med päls- och skinnspill som material har uppgiften tolkats av och efter deltagarnas fantasi och temperament.

Med fokus på accessoarer har olika tillbehör skapats i ett annat projekt där resultatet visar hur en tanke kan gestaltas på många olika sätt.

Ett exempel är Lotta Carsbo-Nicklassons damasker med rynk i skinn. Ett annat är Sanna Meriläinens personliga variationer på tema "Stolthet och fördom" med glimrande halvvantar.

Inredning och kläder är andra projekt som genomförts med resultat i spännande och kreativt skapade produkter.

Britt Solheim från Norge har lärt ut konsten att trycka med block på fällarnas skinnsida och med inspiration hämtad från besök på Fornsalen visas exempelvis fina fälltäcken och personligt präglade västar.

Mönsterkomposition och formgivning har varit viktiga delar i utbildningen som genomförts med både lokala handledare och lärare från Stenebyskolans i Dals Långed utbildning i skinnsömnad och formgivning.

Medverkande i utställningen Lockande på Langska huset

Annika Lindh,

Monika Nilsson,

Pernilla Kolmodin,

Jannike Voest,

Sanna Meriläinen,

Lotta Carsbo-Nicklasson,

Malin Nicklasson,

Nina Smedberg,

Anna-Lena Johansson,

Anne Dungner Hjellström,

Elizabeth Qviström,

Susanne Syrén,

Jenny Andersson,

Lilly Johannesson,

Maja Wikström,

Jenny Granlund,

Mia Lindström,

Wivi-Anne Juhlin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!