Skolplanscher - dåtidens Powerpoint-presentationer

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-27 04:00
I dessa yttersta tider finns det mycket som är utrotningshotat - inte bara växter, djur och svampar - utan också ljud, verktyg, maträtter, redskap med mera.
Till de hotade grupperna hör även skolplanscherna. I den nutida skolan finns det inte längre så stort utrymme för skolplanscherna som tidigare. De har till mycket stor del hamnat i källare, förråd och soptippar.
Jens Wahlstedt upptäckte detta och började undersöka läget och dokumentera vad som gick att få fram och resultatet har blivit en intressant och nostalgisk bok.

I en lång rad kapitel får vi läsa om från "Skolplanscherna i våra hjärtan" via planschernas historia och växlande användning inom biologiundervisningen fram till konstnärerna och textförfattarna.
Konstnärerna - hur många visste att några av våra mest kända konstnärer bidragit till motiven? Speciella kapitel är även ägnade åt "Folkskolans värld" och biologiundervisningen, liksom även lite om vad Linnés undervisning betytt.
Idag har museer, djurparker och botaniska trädgårdar också en mycket stor betydelse för en verklighetsförankrad undervisning.
Mest känd bland konstnärerna är naturligtvis Bruno Liljefors med sina actionbilder ("Flickan och hunden", "Gossen och fågelboet" "Räven och anden" och "Vargen och lammet"). Det fanns även andra skickliga planschkonstnärer som t.ex. Kerstin Frykstrand, Nils Kreuger och Harald Wiberg för att plocka ut några bland de 21 omnämnda.

En speciell typ av planscher är de superpedagogiska, till exempel där "allting händer på en gång", till exempel serier som följer årets gång i naturen eller i lantliga miljöer. De hörde också till de första, med anor från slutet av 1800-talet.
När det gäller växtplanscher fäster man sig speciellt vid den härliga försommaraktiga "Lövängen" av Gerd Rissler - en plansch som skulle göra sig som tavla i många hem.
En annan som skulle passa som tavla är Nils Tiréns "Sidensvans och domherre" på frostiga senhöstkvistar. Tirén var för övrigt en av de mest anlitade planschkonstnärerna, med däggdjur och fåglar som specialitet.
Insekter, småkryp och fiskar har inte inspirerat konstnärerna i samma grad som de nämnda grupperna, men även här finns pärlor som till exempel.
Tiréns hoppande lax. I detta kapitel finns också en mer än 100-årig plansch av en okänd tysk konstnär med fiskare i hamn rensande fångsten för hand och med äldre fångstredskap av ett slag som inte längre används.
Allra sist i boken finner man en lista över konstnärer och lästips för den som vill läsa mer.
Färgåtergivningen varierar något, beroende på hur mycket planschernas färger förändrats under tidernas lopp, men också beroende på olika belysningsförhållanden under fotograferingarna. Man ser också en del småskador här och där, med det stör inte.

I dag är det PowerPointpresentationer som tycks dominera i de skolor jag besökt i studiesyfte, men här och där tar man ännu fram en plansch, om inte för något annat så för att skapa lite stämning i klassrummet.
Boken är en tankeställare för skolor att leta upp de planscher som förvaras i diverse utrymmen och se till att de inte förstörs av fukt, råttor och möss utan bevarar denna kulturskatt.
Det här är en bok som är trevlig att ge bort, få och äga, inte bara för dem som har skolanknytning. I vilket fall som helst är det här en av årets bästa böcker för mig.
Titel: Djur och natur på skolplanscher
Författare: Jens Wahlstedt
Förlag: Prisma, 190 s.
ISBN 978-91-518-4924-9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!