Skolprojekt sätter fokus på Europas fattigaste land

Tre tjejer på Donnergymnasiet i Klintehamn har på ett påtagligt sätt fått upp ögonen för världens orättvisor och genom ett skolprojekt har de även bestämt sig för att göra något år problemen - rent praktiskt.

Tove Engström från Slite, Amanda Strehlenert från Visby och Katharina Stark från Rone går på Donnergymnasiets samhällsprogam med kulturinriktning och i januari genomför de ett volontärarbete i Moldavien med fokus på ett barnhem i Europas fattigaste land. Inför resan bedriver de ett insamlingsarbete till barnen, som här under en elevkonsert i Metodistkyrkan i Visby där de sålde kaffe i pausen.

Tove Engström från Slite, Amanda Strehlenert från Visby och Katharina Stark från Rone går på Donnergymnasiets samhällsprogam med kulturinriktning och i januari genomför de ett volontärarbete i Moldavien med fokus på ett barnhem i Europas fattigaste land. Inför resan bedriver de ett insamlingsarbete till barnen, som här under en elevkonsert i Metodistkyrkan i Visby där de sålde kaffe i pausen.

Foto:

Kultur och Nöje2007-10-25 04:00
Alla tre går på samhällsprogrammet med inriktning på kultur och under tidigare kurser vid det individuella valet under förra läsåret läste de globalkunskap, internationella relationer och u-landskunskap.
Tillsammans med lärarna på skolan har Katharina Stark, Tove Engström och Amanda Strehlenert studerat landet Moldavien, ett bra exempel på att allt inte står rätt till här i världen, och under sista läsåret engagerar sig de tre eleverna i ett projekt för Moldaviens barn. I januari gör de en volontärresa till landet för att arbeta på barnhem, och innan de reser anordnar de just nu en insamling till förmån för de här barnen.

*
Förra veckan höll Donnergymnasiets musikelever en konsert i Metodistkyrkan i Visby och då fanns Katharina, Amanda och Tove på plats för att berätta lite om projektet, men också för att samla in pengar genom kaffeförsäljningen som oavkortat går till Moldavienprojektet.
-Vi har inte satt upp någon gräns för hur mycket vi kan samla in. Dels vill vi inte bli besvikna om vi inte klarar av ett uppsatt mål, dels vet vi att vartenda öre är viktiga för barnen i Europas nu enda u-land, menar de tre tjejerna.
Andra sätt de ska ändvända för att samla in pengar kan bli någon form av "dagsverke", bak och fikaförsäljning, men också att kontakta företag, föreningar och organisationer, bland annat har redan Sproge församling ställt sig välvilliga att stödja projektet på något sätt. Sponsorer är så klart välkomna.
-Vi vet att barnen på daghemmet där vi ska jobba är i stora behov av personal, material och kan vi åstadkomma en barnfest för de här barnen skulle det bli mycket uppskattat och något helt nytt i deras verklighet, berättar Tove, Katharina och Amanda.

*
De har också kontakter med Kerstin Blomberg och Rädda barnen. Numera vet de att även sjukvården i detta lilla land är korrumperad och att insatser genom Rädda barnen är mycket värdefullt.
-Många människor vi mött när vi berättat om vårt projekt har gett oss ett bra bemötande och respons, berättar Amanda.
-Vi har fått saker till skänks som går att sälja på loppis, folk har satt igång och bakat åt oss och vi har även fått in pengar från personer som inte själva alltid har det så gott ställt, berättar Tove.
-Det är ett förtroende vi fått och vi ska redovisa var enda krona, berättar Katharina.
De tre tjejerna behöver inte använda insamlade pengar till resan som redan är klar via stipendier och på plats i Moldavien kommer de att bo hos familjer.

*
I slutet av januari är det alltså dags. Förberedelserna tar två dagar i veckan och all deras lediga tid, bland annat har de gjort olika studiebesök i förberedelsearbetet.
De har lärt sig ganska mycket om det land de ska besöka, om de låga lönerna för folkflertalet, om den miserabla sjukvården och den ökande handeln med landets kvinnor och barn.
När de kommer tillbaka till Gotland kommer projektet att redovisas genom fotoutställningar och föreläsningar, inte minst i öns skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!