"Skönt det finns bulgur på Gotland"
Skönt att det numera finns bulgur att köpa också här på Gotland! Det tycker i alla fall Funda Özyurt, som när hon kom från Turkiet till Sverige till sin förskräckelse upptäckte att här inte fanns bulgur att köpa i affärerna. - En viktig smakupplevelse och njutning fattades i mitt liv.
Foto:
"43 rätter med burgur" heter boken där Funda Özyurt presenterar en rad recept där burgur ingår. Här vill hon lära oss att utnyttja den basföda som är så viktig hemma i hennes Anatolien. Burgur är näringsrikt, fritt från kolestorol, lättsmält, lämplig för vegetarisk kosthållning och, lagad på rätt sätt, mycket välsmakande, förklarar hon entusiastiskt.
Bulgur är gjort på vete och det enklaste är väl att förklara så som Funda själv brukade göra - berätta att det är "krossat vete".
Alla varianter
34 recept bjuder hon alltså på. Enkla och varierande, allt från bulgursoppor och bulgursallader till bulgurbullar i många olika varianter. Bulgur med kyckling, bulgur med köttfärs, tonfisk, strömming eller skaldjur. Många rätter är vegetariska,
Man blir nyfiken på recepten, de låter spännande och annorlunda men ändå med ingredienser som du köper var som helst.
Låter namnet Özyurt bekant har du kanske läst om den kurdiske författaren Hamdi Özyurts många böcker, flera av dem har vi berättat om i GT. Hamdi, sedan länge bosatt i Visby, är make till Funda och i den här boken dyker han något överraskande upp som en riktigt skicklig fotograf.
Också dottern Helina har tagit en del av bilderna i boken.
Bra bilder, ett litet trivsamt bokformat och som sagt många spännande recept.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!