Det är med en märklig form av tvetydiga känslor som man vänder blad efter blad i "Äta djur", där amerikanen Jonathan Safran Foer tar läsaren med in i djupet av de jättelika gårdar där levande varelser blott blir brickor i ett kommersiellt spel, allt för att maximera vinsterna.
Foer berättar om de mest vidriga av beteenden, om kor som misshandlas så brutalt att det gör ont i själen att bara läsa om det, om kycklingar som plockas levande och som utsätts för ren tortyr av alla möjliga slag, och om behandlingar man inte trodde tänkbara anno 2011.
Boken ger en lite väl ensidigt mörk bild av dagens djurhantering, och i alla fall vill man tro att det inte är lika illa i Europa - och framför allt inte i Sverige - än vad det tycks vara i USA.
Ögonöppnare
Oavsett hur det verkligen är med den saken så finns det förstås, tacksamt nog inte minst för djuren, djurgårdar där djuren verkligen behandlas med respekt och kärlek. Foers "Äta djur" ska dock snarare ses som en rejäl ögonöppnare för hur det kan fungera och hur det faktiskt fungerar på vissa gårdar, snarare än en redogörelse för hur dagens djurhållning ser ut generellt.
"Äta djur" är Foers hittills första icke skönlitterära bok och lockar sida för sida till fortsatt läsning.
Samtidigt ger den en fadd eftersmak av tortyr, död och en värld i avsaknad av empati.