"Skriva en bok är ett hantverk"

I dag är det Bokens dag i Visby men redan i går fick eleverna på gymnasierna tillfälle att möta två ungdomsförfattare.lMårten Sandén var annonserad men Johanna Thydell hade blivit sjuk och med kort varsel kom i stället Ulrika Lidbo.

Ulrika Lidbo och Mårten Sandén. Två uppmärksammade ungdomsförfattare möter gymnasieelever i Visby.Foto: Henrik Radhe

Ulrika Lidbo och Mårten Sandén. Två uppmärksammade ungdomsförfattare möter gymnasieelever i Visby.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-10-12 04:00

På Visby hotell fick eleverna höra författarnas berättelse om böcker de skrivit och författartips på hur man kan skriva.
- Att skriva en bok är ett hantverk. Man måste öva att skriva och läsa böcker. Att göra annat innan ger människokännedom och då kan man lättare ge liv åt sina bokkaraktärer, råder Ulrika Lidbo.

Hon berättar hur hon själv började med att bara skriva och insåg då att det behövdes planering för att göra en berättelse till bok.
- Jag bestämmer mig för vissa frågeställningar och vissa personer som jag vill berätta mer om och funderar över vad som händer personerna. Jag tänker som i en film och skriver ner viktiga scener som jag skriver mig fram till, förklarar hon.
Efter gymnasiet gick Ulrika Lidbo på skrivarlinjen på folkhögskolan Biskops-Arnö, hon har läst litteraturvetenskap på Uppsala universitet och utbildat sig till journalist. Nu är hon 36 år, gift, tvåbarnsmor och hyllad författare.
- Först hittade jag inte min roll som författare utan jobbade som copywriter och som skrivande journalist. Så fick jag barn och tid att tänka men tyckte att något saknades i mitt liv. Jag ville skriva berättelser och visste direkt vad min första bok skulle handla om.
I september kom hennes andra bok "Farsta fritt fall".
Det är en ungdomsroman som handlar om olika livsmiljöer och vägran att finna sig i ödet. Hennes debutroman, "Decembergatans hungriga andar" kom våren 2009 med ätstörningar som tema.

Mårten Sandén är utbildad psykolog men arbetar heltid som författare och låtskrivare.
Han skriver böcker för barn och ungdomar, bland annat Petrinideckarna som är en serie för barn med ett trettonårigt tvillingpar som huvudpersoner.
- Det är första gången på 35 år som jag är på Gotland. Det var sommar, jag skulle fylla 13 och jag bodde med mina föräldrar och småsyskon i ett hus som vi hyrde i Burgsvik. Jag kände ingen utan låg mest på vinden och läste och cyklade ner till korvkiosken.
Mårten Sandén minns sin egen uppväxt och, säger han, när jag blev varannan-veckas pappa till två tonårsbarn kom allt tillbaka och jag började skriva för ungdomar.
- Det blev lite som en ungdomsgård hemma hos mig där ungdomar samlades, spelade spel och såg flera filmer efter varandra. Jag såg vad som var viktigt i livet när man är ung och hur jobbigt det kan vara i tonåren.

"En plats dom kallar Lyckan" är titeln på hans första ungdomsbok. Den handlar om komplicerad kärlek och frågan om det är möjligt att göra det man vill eller om möjligheterna att välja är begränsade.
Hur mycket av livet och framtiden bestämmer man själv och hur mycket är förutbestämt av det sociala arvet?
Nu är Mårten Sandén aktuell med "De dödas imperium", den tredje boken i en trilogi med skräcktema som handlar om hur det är att vara ung och på väg in i vuxenvärlden.
2008 kom "Den femte systern", 2009 "Det viskande barnet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!