Slå vakt om Gotlandsmusiken!
År 1957 minskade antalet ytterligare och kvar blev 25 militärmusikkårer i landet.
Samma år fastställdes en ny militärmusikorganisation. Gotland fick nu slå ihop militärmusikkårerna vid I18 och KA3 till en enda 30-mannaorkester, Arméns Musikkår i Visby.
År 1960 ändrades namnet till Militärmusikkåren i Visby. Även om verksamheten nu breddades så dominerade ännu de rent militära uppgifterna med marschmusik, Krigsmans erinran, korum och musik vid andra högtidligheter.
Den 1 juli 1971 blir militärmusiken en civil statlig organisation och benämns Regionmusiken. Därmed slutar också utbildningen av musikelever och man anställer enbart färdigutbildade musiker. Ännu några år blir man kvar på P18:s regementsområde i sin musikbarack, men 1979 flyttar man till egna och nybyggda lokaler i Vibble. Från och med 1988 blir musiken en kommunal stiftelse - Gotlands Musikstiftelse/Gotlandsmusiken. Det är också sista året man kunde se musikerna skrudade i militär uniform.
*
Samma år tar avgående regementschefen på P18, överste Stig Barke, initiativet till att bilda Gotlands Officerskör, en - som det visade sig - livskraftig organisation som trots förbandsnedläggningarna på vår ö fortlever i högönsklig välmåga och i höst firar sitt tjugonde verksamhetsår med en sprakande jubileumskonsert.
Under flertalet av de gångna åren har kören i nära samarbete med Gotlandsmusiken i allmänhet, och dess ensemble Sax On Four i synnerhet, genomfört välbesökta advents- och profana konserter där i stort sett samtliga evenemang har gått för fulla hus. Turnéer har genomförts såväl på fastlandet som utomlands.
Skulle Gotlandsmusiken upplösas, och därmed också Sax On Four, så skulle det inverka menligt på Gotlands Officerskörs förmåga att framledes tillhandahålla lika kvalitetssäkrad underhållning som idag. Därför uppmanar vi de som makten haver; Slå vakt om Gotlandsmusiken!
Gotlands Officerskör
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!