"Slipskåror ingen rest- produkt", säger Sören Gannholm

Kultur och Nöje2006-08-29 06:00
I "från Gutabygd 2006" har Olov Gibson en uppsats om sina rekonstruktioner av forntida kvarnar.
Jag har sett modeller av dessa tidigare på Almedalsbiblioteket och även fått artikeln av Olov Gibson. Det är säkert vederhäftiga rekonstruktioner av kvarnar - det kan inte jag bedöma.
Men han försöker på något sätt göra en koppling mellan kvarnarna och de gotländska slipskårorna. Det är ytterst långsökt och dessutom överspelat sedan länge. Jag har forskat om de gotländska slipskårorna och skrivit boken "Gotlands slipskåror", 1993. Hela boken ligger dessutom på Internet.

Den viktigaste egenskapen hos slipskårorna är deras riktningar. Jag har mätt riktningarna för 1 253 slipskåror. Där framgår det att de inte är slumpmässigt orienterade utan är riktade mot astronomiskt intressanta riktningar. Nu är 628 av slipskårorna i fast häll och 625 i jordfasta block.
Och då visar det sig dessutom, med en statistisk testmetod, att båda grupperna uppvisar samma fördelning, vilket de inte skulle ha kunnat göra i fall riktningarna hade varit slumpmässiga. (93,5 procent sannolikhet att de uppvisar samma fördelning. Två slumpmässiga fördelningar om 625 riktningar vardera hade sannolikheten 91,5 procent att de inte uppvisar samma fördelning).
De i fast häll ligger dessutom övervägande på norra Gotland och de i block övervägande på södra Gotland.
Flera forskare inom arkeastronomi runt om i världen har uttryckt sin entusiasm över detta förhållande och hävdat att slipskårorna nog hör till de fornlämningar som uppvisar starkast samband med astronomiskt intressanta riktningar.

Varje förklaring till slipskårornas uppkomst måste alltså ta hänsyn till detta faktum.
Enligt mina undersökningar är inte slipskårorna restprodukter av någon tillverkningsprocess. De måste ha ingått i någon slags kult och kan betraktas som en sorts kalendrar.
Slipskåror på samma häll eller block kan ha väldigt olika djup. Hade de varit restprodukter av någon tillverkningsprocess eller spår av kvarnar så skulle man ha använt en viss slipskåra så länge det gick och inte bytt.
I några grupper skär dessutom en slipskåra snett över andra skåror vilket visar att det var riktningen som var det väsentliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!