Slöjdcirkusen har kommit till stan!

Kultur och Nöje2004-08-18 04:00
Sedan Slöjdcirkus startade i maj i år på Näs utanför Göteborg har åtta olika städer och platser avverkats och när man nu slår upp sitt specialdesignade, italiensktillverkade slöjdcirkustält i Visby är det lagom inför då både skolelever och deras lärare startar en ny termin.
Och under dagens premiärföreställning anordnas också en debatt om slöjdens roll i samhället, både för näringsliv och för det egna kreativa skapandet med representanter från både konsthantverkare, turistnäringen på Gotland, samt den gotländska utbildningsverksamheten på alla nivåer.
Hemslöjdskonsulent Frode Falkenhaug vet liksom Birgitta Nygren och Anne Askengren som är projektledare för Slöjdcirkus varför den här debatten är så viktig.
­Baskunskaperna om slöjd håller på att försvinna under samma tid man skapar nya och storslagna designutbildningar. Blir det ett brott i kunskapskedjan så blir det inte heller några nya designers. Precis som vid OS är man beroende av alla små idrottsklubbar som fostrar framtidens idrottsstjärnor, säger Frode Falkenhaug.
<span class='mr'>*</span>
I det vita cirkustältet byggdes i går alla verkstäder och scener upp där slöjdhandledare, skådespelare, musiker och mimare kommer att bjuda på föreställningar som varvar berättande och muciserande med slöjdande.
Den preliminära målgruppen är barn och ungdomar och de vuxna som finns i deras närhet och syftet är att skapa intresse för slöjd i allmänhet och bygga lokala slöjdklubbar i synnerhet.
Därför genomförs hela projektet i ett samarbete mellan Hemslöjden och Vuxenskolan.
Fyra verkstäder har utrustats med en grunduppsättning verktyg och material och verkstädernas inriktning appellerar till alla kroppens sinnen och där fantasin kommer att få särskilt utlopp. I en av verkstäderna finns dessutom utrymme för de lokala specialiteterna och där gotländska handledare också kommer att medverka.
­Hittills har konceptet varit enbart lyckat för barngrupperna som i och med skolstarten kommer att besöka tältet, berättar Ola Karlberg som är skådespelare i artistkooperativet "Big Wind" som blivit en del av Slöjdcirkus.
Dessa slöjdcirkusens gycklare har samlat en bred tradition av berättande, komedi, musik, mim och dans och blivit ett nutida kringresande teatersällskap.
­Det var det folkliga som lockade in oss i projektet Slöjdcirkus där både humor och kreativitet har stort utrymme, säger Ola Karlberg.
<span class='mr'>*</span>
Att försöka beskriva Slöjdcirkus i ord verkar svårt även för de som jobbat i projektet hela sommaren.
­Det måste upplevas! säger tre av de slöjdhandledare som packade upp prylarna i går, Kajsa Lundin, Johan Thelander och Nisse Dahrén.
­Vi försöker förmedla både en föreställning, en verkstad och en utställning på en och samma gång och vi appellerar till det folkliga, till det Sverige som krävde återanvändning av material, exempelvis av virke och textilier.
­Därför har militärens gamla fotlappar, tillverkade av den bästa vadmalen, blivit ett av de material vi änvänder mest i verkstäderna, säger Nisse Dahrén.
Slöjdcirkus ­ som fått det nationella uppdraget för barnkultur under de tre år där också designåret ingår ­ är ett unikt projekt som bara kommer att besöka Gotland denna enda gång, mellan den 18-31 augusti.
Här finns chansen att samla inspiration för nyskapande och vara med på en nytändning för slöjdandet.
Föreställningar kommer att ges för skolgrupper och pedagoger, måndagarna och kommande helg är vikta för allmänheten och sista helgen den 28-29 augusti görs en speciell satsning på ungdomar mellan 15-25 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!