Strandfotboll är en ung men extremt snabbt växande sport. I Sverige deltog över 300 lag i slutspelen förra året. I år har det växt till över 500. Och för första gången någonsin sänder Tv4 Sport direkt från slutspelen i Åhus.
Tillbaka till det enkla
- Strandfotboll påminner många om barndomens prestigelösa fotbollsmatcher på stranden, säger Peder Jessen från Klintehamns IK. Det finns en solklar trend i samhället att gå tillbaka till det ursprungliga. Människor verkar lockas av enkelheten vilket jag tror är en anledning till varför strandfotboll har blivit så omåttligt populärt. Men givetvis har sporten fått en prestigesving av att gamla fotbollsstjärnor så som Eric Cantona och Julio Salinas spelar.
Sporten har spridit sig som en löpeld över kontinenterna. I Brasilien har strandfotbollen genom alla tider varit ett naturligt inslag i den stranddyrkande kulturen. 1994 hölls det allra första världsmästerskapet på Copacabana i Rio de Janeiro. I Sverige arrangerades den första turneringen 1997, Cobödabana, på Böda Sand på Öland.
Toftas vackra och breda strandremsa utgör en optimal plats för strandfotboll. Något som Peder Jessen är mycket stolt över.
- Jag tror definitivt att större deltävlingar kommer att läggas på Tofta strand framöver, stranden har stor potential för sporten. Det är roligt att vi har förutsättningarna att ta hit turneringar med SM-status.
Fotbollsstjärnor
Sporten kryllar av gamla fotbollsstjärnor men något proffs behöver man inte vara för att delta. Alla lag anslutna till Svenska fotbollsförbundet har rätt att delta i grupp och slutspel.
- Det handlar om ork och bra kondition, säger Peder. Sanden är silad en halvmeter ner, vilket gör det tungt att röra sig på planen.
Trots sitt ovanliga underlag skiljer sig inte strandfotboll avsevärt från övriga fotbollsfamiljen. Spelreglerna är nästintill desamma, närmast besläktad är strandfotbollen med inomhusfotbollen. På plan spelar fyra utespelare och en målvakt. Matcherna är två gånger åtta minuter, planen är mindre och målchanserna större.