Små åthävor och mycket visa
Visan stod i förgrunden på Almedalsbiblioteket i går kväll när det var avstamp för ett helt nytt visprojekt. Svenskt Visarkiv vill nämligen samla i den gotländska visskatt som fortfarande ligger gömd eller bortglömda i någon gammal utdragslåda, en kista på vinden - eller om den förvaras i bankfack.
Det är de gamla handskrivna visböckerna, de svarta gamla vaxduksböckerna, som nu ska få ett nytt liv genom att kopieras och sedan göras tillgängliga för alla.
- Riksradion gjorde ett liknande upprop vid slutet av 1940-talet, men nu är det dags igen och att starta på Gotland skulle vara bra då gotlandicaavdelningen på Visarkivet är tämligen tom, säger Dan Lundberg.
Det finns cirka 450 gamla visböcker i arkivet och skulle vi samla in ett tio- eller tjugotal nya här på Gotland så är det ett bra resultat, säger Ulrika Gunnarsson som är arkivarie på Visarkivet.
Den första visboken är redan på väg till det "Maries Café Special" som Radio Gotland sänder i dag fredag med anledning av visprojektet, berättade Eva Sjöstrand i går kväll.
- En kvinna från Sundre tog redan på torsdagskvällen bussen till Hemse för att plocka ut den visbok som där förvaras i bankfack, för att gästa programmet i dag. Det är hennes farmor Linneas visbok som är upptecknad vid Digrans i Sundre runt förra sekelskiftet, berättade hon vidare.
- Och det är precis detta vi vill åt, ett personligt avtryck där vanliga människor träder fram, visböcker som inte bara innehåller visor, här kan det finnas poesi, matrecept, räkenskaper och massa andra intressanta saker, menar Dan Lundberg.
Det var alltså från tiden före radion och grammofonen som visorna var som mest levande.
- Tack vare att skrivkunnigheten här i Norden var ganska bra, menade Ulrika Gunnarsson.
*
Men det var musiken som blev kvällens stora behållning, först genom 30-årsjubilerande Gotlands Balalajkaorkester som agerade förband. De skapar som alltid genuin spelglädje - här handlar det om 100 procent musik och 250 procent glädje.
Ove Ronström dirigerade bandet med både fiol och kroppen och det bjöds på både zigenarmusik och en stor dos Vysotskij-visor. Eva Sjöstrand sjöng även en Hasse och Tage-låt.
Balalajkorna retade också aptiten inför den dubbelkonsert de håller den kommande helgen då det egentliga jubileet firas tillsammans med folkmusikgruppen Krack. Då kommer Annelie Klevebrant åter att sjunga den mycket vackra visan "Marsja" och Jerker Nilsson den uttrycksfulla "Ninka" av Vladimir Vysotskij.
*
Sedan var det dags för kvällens huvudakt - Nåra - som botaniserade i den svenska, och inte minst, i den gotländska visskatten.
Björn Ståbi är en fenomenal musikant och hans fiol är synnerligen uttrycksfull. Här handlar det inte om några stora åthävor, men desto mer musik.
På dragspelet briljerar Bengan Jansson och han leker gärna runt visorna tillsammans med gotländska Gunnel Mauritzson som ännu en gång använder sin röst på så många olika sätt - både som instrument och genom att sjunga och tralla.
Nåra bjöd på ett stort fång trallar och visor, flera av dem har de redan tidigare gett ut på sina två skivor, men det är "live" det gör sig bäst. Som när Gunnel dansar av en gotländsk vis-rap-trall eller sjunger om att "gotlandssorkar int är å lit pa" i den gotländska "Lasse leile du".
Bättre start på ett gotländskt visprojekt går näppeligen att få!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!