"Smak av Gotland" förtrollar
Foto: Ulf Glimfalk
Hon är grundlig och tar läsaren med sig 400 miljoner år tillbaka till den tid då Gotland bildades av slam och otaliga organismer i havet. Hon berättar om de första människorna som kom hit för 7 000 år sedan.
Tjelvar och Gutasagan finns med. Hur ön plötsligt hamnade i världshandelns centrum under vikingatiden och blev allt rikare tills dansken gjorde ett besök.
Ön hamnade i ett bakvatten men kom till slut ikapp utvecklingen.
Efter att man hämtat sig från den lätta svindel som uppstod under den snabba resan, kliver man ur tidsmaskinen för att dras med i en lyrisk beskrivning av nutidens Gotland, dess natur och kreativa människor.
Plötsligt ett 30 år gammalt smakminne - Marita Jonssons första möte med det gotländska lammköttet, naturligt kryddat av de växter som lammet har betat på den gotländska strandängen. Den ljuvliga aningen av timjan och ene.
Gotländska producenter presenteras, modiga viljestarka människor som förverkligat sin dröm och därmed givit oss andra en guldkant på tillvaron med sina produkter.
En utförlig karta med en presentation av alla gårdsbutiker, kaféer och de av restaurangerna som tillhör Kulinariska Gotland.
Boken är helt oemotståndlig med de mest förförande bilder. Lika mycket en konstbok som en inbjudan till det genuint gotländska.
Fotografen Bruno Ehrs förtrollar. Man fylls av stolthet som gotlänning och inser plötsligt att det där exotiska, som man ibland hör besökare prata om, verkligen finns.
En liten bit in i boken presenteras recepten som på ett enkelt sätt beskriver hur man själv kan få ett tillfälle att imponera på sina gäster genom att ta anrätta de gotländska primörerna.
Fredrik Malmstedt och Laila Löfkvist bjuder på recepten och det är ingen skåpmat. Vad sägs om: carpaccio på hängmörad simgus, crêpes med gräddstuvade kantareller, gotländsk tryffel och lammbräss och ramslöksoppa med tryffelfärskost? Så fortsätter det och det är en stark underdrift att säga att det vattnas i munnen.
Recepten med sina läckra matbilder och landskapsbilderna - båda varianterna är rika konstupplevelser. Bruno Ehrs använder skärpedjupet för att poängtera detaljer i landskapet och använder den typiskt gotländska färgskalan på ett sätt som även gör oss som bor här fria från hemmablindhet och redo för nya insikter om vår närmiljö.
När man kommit till desserten hittar man naturligtvis saffranspannkakan med vaniljgrädde och salmbär - självklara efterrätten då det bjuds till fest på ön.
Här finns också den klassiska, gotländsk gammaldags äppelkaka med vaniljsåsen där man låtit en delad urskrapad vaniljstång koka med.
En verkligt kulinarisk läsupplevelse.
Bok av: Marita Jonsson, Fredrik Malmstedt och Laila Löfkvist. Foton: Bruno Ehrs.
Cirkapris i butik: 225 kronor.
Sidantal: 112.
Inbunden.
Finns utgiven på Ica Bokförlag.
Boken kommer även i engelsk och tysk utgåva.
ISBN 978-91-534-3456-6
Cirkapris i butik: 225 kronor.
Sidantal: 112.
Inbunden.
Finns utgiven på Ica Bokförlag.
Boken kommer även i engelsk och tysk utgåva.
ISBN 978-91-534-3456-6
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!