Smakerna ska framhävas

Det är med stort intresse som jag öppnar Bo Hagströms kokbok "Från mormor till medelhavet". Bo Hagström, mannen som har gett det italienska köket sitt rätta och sanna ansikte genom sina teveserier om Solens mat.

Kultur och Nöje2009-12-07 04:00
Den här gången har han tagit avstamp i sin egen uppväxt vid Skånes sydostkust och hans mormors matlagning. Därifrån tar han sedan steget vidare till Italien. Där har man på många håll än i dag samma syn på mat och råvaror som hans mormor hade.

Bo Hagström slår gärna ett slag för mat där smaken får komma fram. Något han anser att smaken inte får när smör och grädde får dominera matlagningen. Fettet ger ökad krämighet, men tar bort en del av smakerna.
I stället framhåller Bo Hagström råvarornas betydelse för att få fram smaker som sötsurt, sötsalt, sötstarkt, beskt och salt. Därefter är boken fylld av recept på medelhavsmat i allmänhet och italiensk mat i synnerhet.

En kokbok ska man titta i på fastande mage. Det skapar på matlust och lust till att laga mat. Här finns recept som med fördel kan användas som alternativ till svenska matrecept.
Till exempel italiensk köttfärslimpa gjord på kalvfärs med riven parmesan och bacon skuren i strimlor. Urkärnade hackade oliver, hackad selleri och gul lök. Simsalabim och det smakar helt annorlunda mot en traditionell svensk köttfärslimpa.

Men givetvis finns också en del skånska recept insprängda som t.ex. skånsk kalops och skånsk tupp i balsamvinägersky.
Men också när det blir sådana rätter så märks det italienska inflytandet. Och jag måste säga att de italienska recepten lockar mest. Eller vad sägs om tortini på karljohansvamp eller mozarellapaté med passerad totmatsås, kräftstjärtar och avokado. Eller saltimbocca på fläskfilé!

Sammanfattningsvis så är det med stort nöje och njutning som jag läser Bo Hagströms senaste kokbok, "Från mormor till medelhavet", som är utgiven på Icas bokförlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!