Smaklösa bjöd på corona-anpassad Drive thru-konsert

Får det lov att vara en torsklåt? Kastanjettsolo kostar extra men du får välja ljudstyrka själv. Under lördagen gjorde Smaklösa sommarens enda spelning.

En bil i taget fick köra in i Smaklösas Ko-rån-tält.

En bil i taget fick köra in i Smaklösas Ko-rån-tält.

Foto: Paula Zielinski

Kultur och Nöje2020-08-09 13:00

I lördags hade Smaklösa världspremiär för "Smaklös Drive-thru" i samarbete med Coop, som också blev sommarens enda framträdande. På parkeringen vid Stora Coop hade bandet tagit fram en meny med tillbehör som bilister kunde åtnjuta (nåväl) från sin bil, på säkert avstånd från alla andra. Corona-anpassat så att säga, även om matförgiftning inte garanterat kunde uteslutas.

Konsertdeltagarna i sina bilar fick i luckan beställa vad de önskade från menyn, som exemplariskt lagts fram med beteckning på huruvida låten är exempelvis glutenfri och vilken hetta den har. Därefter fick de en och en köra in i tältet och få sin önskelåt med tillbehör framförd.

Tillbehören var flera, men bara ett tillbehör per bil fick beställas och varierade från munspelssolo på inandning, säckpipesolo, bas-solo med vänster hand och mycket annat. Önskad styrka på solot fick gästen själv välja och mättes i skalan "SmaklösaScovilleDecibel" mellan 1 och 10. 

Inför spelningen var Smaklösa rätt nervösa.

– Ja nervösa men förväntansfulla. Det här känns ju som en typisk smaklösa-grej men det var vår konstnärliga ledare som kom på det, han vill vara anonym. Vi tänkte först ha Drive-in men det var otillåtet så då klurade vi ut Drive-thru.

Vilken låt på menyn tror ni inte att någon kommer önska?

– Improviserad jazz kanske inte kommer att önskas, säger Hans Lyttkens.

I turordning ropades de 37 bilarna fram och fick köra in och stanna i ett tält på parkeringen. När låten var slut vinkades bilen ut och nästa bil körde in. Låtarna "Kärringdjävel" och "Det regnar kor" var dyrast på menyn och kostade 160 kronor. Billigast var improviserad jazz för 110 kronor.

– Vi är mycket nöjda med att det inte bara var en eller två låtar som alla ville höra. Som mest fick vi 3-4 önskemål vardera för "Det regnar kor", "Kärringdjävel" och "Tre hjul kvar på min PV", säger Hans Lyttkens.

Utsänd reporter önskade "Torsken" med tillbehöret munspelssolo på inandning, vilket nära på hade ihjäl Stefan Ene som efter avslutat framförande fick gå ur tältet och hämta andan.

– Det var första gången vi sex i Smaklösa stod på scen ihop sedan augusti 2019. Så långt uppehåll har vi inte haft sedan 1978, säger Hans Lyttkens.

Av alla tillval var de mest populära Ulf Grönhagens och Stefan Enes säckpipesolo och Lennart Jakobssons "Surfin Bird" upp- och ned på trummor.

Dennis Andersson, Tom Wallet, Mikael Westin och Reine Sjöstedt har väntat hela sommaren på att få gå på Smaklösa-konsert. De var först i kö till drive thru-spelningen.
Dennis Andersson, Tom Wallet, Mikael Westin och Reine Sjöstedt har väntat hela sommaren på att få gå på Smaklösa-konsert. De var först i kö till drive thru-spelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!