Smakupplevelserna <br>sätts på kartan

En ny kartbok över Gotland, där gommen är i fokus presenterades igår i Rute Folkets Hus.

Kultur och Nöje2006-06-22 06:00
Tänk er en kartbok med omkring 170 sidor i stort format, i vilken man med kartbilder samt i bild och text, län för län, presenterar landets småskaliga mathantverk. Här hittar man adresser och telefonnummer samt hemsidesadresser till företagen som producerar allt från älgwurst och spettekakor, till saffranspannkaka och ekologisk sparris.
Tänk dig vilken hjälp en sådan kartbok skulle kunna vara för den som vill smaka sig fram på semesterresan.
De som kom till Rute Folkets hus i går kunde konstatera att man nu inte längre behöver tänka sig den ovan beskrivna kartboken. Den finns!

Det var Eldrimner, det nationella resurscentret för småskalig hantverksmässig livsmedelsförädling som i går presenterade kartboken för i första hand de gotländska mathantverkare som finns med i skriften.
Totalt presenteras i boken, som fått namnet "Smaklust", inte mindre än 894 mathantverkare runt landet. I går var sidorna 124-127 de mest intressanta, eftersom det är där de 33 gotländska mathantverken exponeras.
Företagen är spridda från Vivans gårdsbutik i Näs till Sylvis döttrar på Fårö.

Det finns adressuppgifter för alla 33 företagen samt en liten bild och beskrivning av vad som är specialiteterna. Med texter på både svenska och engelska presenteras sju företag lite mer än de andra.
Här får man veta lite mer om vad exempelvis eldsjälar som Sten Nordin gör i sin fiskbutik i Sysne, hur Robert "Robban" Nilsson jobbar med charkuterier i Sanda, hur Maria Uhlén jobbar fram fårostar i Hangvar. Särskild uppmärksamhet ägnas också Thomas Wallins chokladpraliner i Katthammarsvik, Lauri Pappinens vin och sprittillverkning i Hablingbo, Vivianne Pettersson syltfabrikation i Näs samt Solveig Hanssons gårdsbutik i Hogrän.
Allt är överskådligt och propert presenterat med färgglada och trevliga bilder. Ett gigantiskt jobb måste ligga bakom allt detta - det är fullt klart. Det är en tanke som slår en när man bläddrar så det vattnas i munnen.
En annan tanke är den att det, trots alla trender mot storskalighet och fabriksmässig tillverkning av mat, ändå finns otroligt mycket av hantverksmat kvar i landet. Eller det kanske inte är kvar, utan nystartat.
Och högst sannolikt är det dessutom så att långtifrån allt som finns i bygderna är hittat och presenterat i denna bok, som lär få uppdaterade och ännu mer utförliga upplagor i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!