Små trycksaker avslöjar stora händelser. Det vet Calle Brobäck, lärare på folkhögskolan i Fårösund. I sitt hem har han närmare 90 hyllmeter med gotlandslitteratur. Här finns inte bara tjocka biblar från 1700-talet. En tredjedel är lådor med hundratals, till synes oansenliga, små trycksaker.
- De tjocka biblarna ligger långt ner på intresselistan. Småtrycken är unika, säger Calle Brobäck, och bläddrar i en trycksak från 1869 med "kur-reglor" från Wisby bad- och vattenkuranstallt.
Badhuset låg där gamla hamnterminalen ligger i inre hamnen nedanför fängelset.
Som kunskapstörstare av gotländsk historia brinner folkhögskoleläraren från Fårösund extra för det som han själv kallar för "nördig kunskap utan allmännytta". Som exempelvis på sidan 38 i kurreglerna där han får en unik dokumentation av det för länge sedan rivna badhusets tre olika avdelningar. På en plattform ut i havet kunde man "solluftbada vilket stärker ett svagt nervsystem och slapp hud".
- Här finns informationen som inte tjocka böcker har, säger Calle Brobäck.
De tjocka biblarna räddas ofta kvar åt eftervärlden, värre är det med broschyrer och informationsblad från svunna tider.
- De rensas ut från dödsbon, slängs i pappersinsamlingen eller görs eld med i pannan, säger Calle Brobäck.
Därmed riskerar ett stycke historia försvinna som är mycket svår att hitta någon annanstans. Fram till den sista augusti ställer Calle Brobäck ut delar av sin samling på Almedalsbiblioteket. Här finns till exempel turistbroschyren på ryska från 1914. Innan världskrigen grusade allt fanns det på Gotland stora förhoppningar på ökad turism österifrån.
Sommaren 1939 kostade det 20 öre att besöka Slite badstrand.
I en trycksak kan man också läsa att Enholmen om söndagarna var ett poulärt resmål. Carlswärds fästning kunde besökas med motorbåt som avgick från kajen i Slite klockan 11, 13, 15, 17 och 18.
Innan andra världskriget satte stopp för allmänhetens tillträde kunde man dessutom ta båten från Slite till ön Asunden och spela golf. Där fanns en niohålsbana!
- Man gick den fram och tillbaka och fick då 18 hål, säger Calle Brobäck och bläddrar vidare i de gulnade gamla trycksakerna.
På väggen i en monter hänger Hoburgsgubben i form av en sprattelgubbe. I en ask finns Trojaborgsspelet, ett pussel med övervåningen från Helge Ands ruin och massor med annat. Besökaren drar i dag lätt på mun, men dåtidens vardag finns ordagrant bevarad tack vare Calle Brobäcks samlarintresse.
- Många ringer till mig när de håller på att rensa ut gamla saker, säger han.
Det kan löna sig att tänka innan man hivar in högen med gamla papper i vedpannan. När Calle Brobäck kommer på hembesök brukar han börja med att kika efter gamla telefonkataloger. Finns de kvar vet han att allt är orört.
- En telefonkatalog från 50-talet är värd minst 200 kronor. Men en bibel från 1860 kostar noll kronor, säger Calle Brobäck.
Den 12 juli föreläser han på biblioteket och ger då en bild av Gotland ur turistens ögon genom decennierna.