"Snälla, snälla, snälla, snälla... jag efterlyser en debatt om kultur och kvalitet"
Så bevekande, så uppfordrande, så annorlunda. Och svenska folket smälter. En sträng långt där inne börjar vibrera.
Men så kommer Malena Ernman som en tornado och sveper bort lilla Caroline i ett huj. Med kraftfull operastämma och kraftfull uppenbarelse gör hon processen kort.
Åtminstone i Sverige. Det är ju det som gäller. Där ute i Europa förstår de inte våra storheter.
En motbild
Melodifestivalen skapar sina stjärnor. Skapar kanske behov, väcker minnen och drömmar.
Melodifestivalen med dess enkla texter, dess eviga refränger, dess festliga uttryck blir en dramatisk motbild till den kulturdebatt som svept genom kultursverige under höst-vinter-vår.
Högstämda inlägg, skarpa inlägg, engagerade inlägg om kulturens frihet och kvalitet.
Mitt i allt detta bryter Caroline och Malena in med bidrag i en folklig kultur som binder miljoner svenskar vid TV-apparaten. Det blir komplicerat när den erkända operasångerskan plötsligt finns med i populärkulturen.
Vad skall man då tycka? Är detta kultur och kvalitet?
Svaren blir antagligen ja och nej, lika högljudda. Och aldrig mötas de tu.
Så, frågorna kvarstår. Vad är kultur? Vad är kvalitet? Frågor som åter aktualiserats genom Kulturutredningen och Skuggutredningen och Melodifestivalen. Samma spännvidd inom dansen, där Melodifestivalens motsvarighet heter Let’s dance. Inom teatern där motsvarigheten kan heta nyårsrevyer. Konsten med sina folkligt föreställande motiv där vissa nedlåtande benämns hötorgskonst.
Litteraturen har sina deckare och så kallade kioskromaner. Men barnlitteraturen då, som aldrig får något Nobelpris. Filmen där motsvarigheten kanske heter Göta kanal.
Ungdomskultur för sig?
Opera kontra operett. Kultur eller ej, kvalitet eller ej, det är frågan. Uppenbart går man i otakt. Kanske är det bra. Kanske skapar det den bredd och spänning som måste få finnas.
Det finns många fler frågor. Var kommer hemslöjden in och det finstämda hantverket? Ungdomskulturen, är det en egen värld som skall bedömas för sig?
Den experimentella konsten som söker nya vägar, hur bedömer man den? Kanske jämförbart med grundforskning där man prövar olika vägar och plötsligt leder det vidare. Men vart?
Frågorna kvarstår
Det kommer att visa sig, senare. Konsten och kulturen är således en del av utvecklingen av våra samhällen.
Konst och kultur, förresten. Varför uttrycker man sig så ofta på detta viset? Vad står konsten för där? Är inte konst en del av kulturen?
Frågorna är många när vi talar om kulturen.
Därför blir kulturen ett spänningsfält som stimulerar och utvecklar.
Frågorna kvarstår dock.
Vad är kultur?
Vad är kvalitet?
Och inte minst, vem bedömer, vem avgör, vem har tolkningsföreträde?
Är det till slut du och jag?
Jag efterlyser en pigg och stimulerande sommardebatt i detta ämne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!