Snippa var ordet

Ordet snippa har gjort kometkarriär, skriver tidningen Språk. Men ordet är kanske ännu inte allom bekant. Det handlar om det kvinnliga könsorganet. Utöver detta nyord presenterar tidningen uppemot 50 andra namn på kvinnans kön.

Foto:

Kultur och Nöje2008-11-18 04:00
Här finns de erotiskt laddade benämningarna, fitta, mus och buske. Här finns de mera rara och gulliga, blomma, snäcka och fjäril. Och så några mera överraskande uttryck, fisk, Greta och Frida Fors.
Tala om att kärt barn har många namn. För ett kärt barn har väl kvinnans kön varit genom århundraden, ja årtusenden. Varför? I grunden handlar det förstås om människosläktets fortlevnad. Här finns själva förutsättningen för barnalstring och utveckling, det vill säga kvinnans attribut, kön och bröst. Låt vara att det behövs ett manligt kön tillika.
Och så tillkommer njutningen. Den sexuella driften som attraherar man och kvinna. Som får mannen att drömma om sitt mål för driften. Då fantasin och tankarna träder in och kvinnans kön omhuldas och idealiseras, och materialiseras med allehanda benämningar. Namn som är hemliga. Kanske synliga i brev, på små lappar eller i dikter. Då handlar det oftast om de rara och poetiska benämningarna. Medan de mera laddade och vulgära orden florerar i killgängen och i bastun. Men också i fantasierna.

*
Då blir språket intressant. Människan behöver sätta ord på sina tankar och fantasier. Behöver en benämning för att de skall bli fattbara och tydliga. Kanske bli en ytterligare förutsättning för njutningen. Ett språk också för de vilda fantasierna.
Hur är det då med snippan och dess ursprung rent språkligt? Det är uppenbart att det har funnits behov av ett bra och självklart ord för kvinnans könsorgan i vår moderna, sexualiserade tid. RFSU plockade i början av 90-talet fram snäppa efter att ha utlyst en tävling. Apoteket tog på liknande sätt fram smula 2005.
En genomgång av dialekter har visat att ordet finns på flera håll i landet. Snippa finns belagt från 1930-talet i Skåne som benämning på könsorgan hos gris och ko. Finns belagt också för något som är litet och långsmalt (jämför båtordet snipa). I en insändare 1979 i en landsortstidning finns uttrycket "snoppar och snippor".

*
Språkvetarna har lagt ner mycken forskarmöda på att spåra ordet. Men ändå tvingas man konstatera att det överraskande och ganska plötsligt börjar dyka upp allt oftare i tidningar för cirka tio år sedan. Snippa upptogs i Språknämndens nyordslista 2002 och i den trettonde upplagan av Svenska Akademins ordlista (2006) finns det, med förklaringen "lanserat ord för kvinnans könsorgan".
I World finns ordet sedan 2007 i dess stavningskontroll. Nu har även RFSU accepterat snippan. Språkforskarna pekar dessutom på att ordet är otvetydigt feminint. Det slutar på a. Det är ett tvåstavigt ord med betoning på den första stavelsen (jämför kvinna, flicka, piga, frilla, slida). Och att det hänger så bra ihop med det gängse uttrycket för det manliga könet, snopp.
Även i barnböcker dyker ordet numera upp allt oftare. Till lika i "Lilla snippaboken" som ger upplysningar om sex till ungdomar.
Snipp(a), snapp, snut, så var artikeln slut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!