Sockerbruket i Visby var långt före Roma

Visste du att det funnits sockerbruk på Gotland långt innan Roma-bruket kom till?Nja, det är nog inte många som vet. Men visbyfödde Martin Ragnar, numera samhällsutvecklare i Haninge kommun, har förmågan att leta fram bortglömda gotländska företag.

Foto:

Kultur och Nöje2010-03-23 04:00
Tidigare har han bland annat skrivit om pappersbruk i Lummelunda och silkestillverkning i Visby och nu berättar han om sockerbruken, rättare sagt sockerraffinaderierna.
För de första sockerbruken importerade råsockret från sockerrör och renade, raffinerade det och formade det till sockertoppar.
"Sockerraffinaderierna i Visby" heter boken, utgiven på Ragnars eget förlag Gäddsax, och här får vi lära åtskilligt. Om sockrets historia och ursprung, om tillverkningsmetoder och mycket annat.
Men främst handlar det om de två sockerbruk som fanns i Visby i början av 1800-talet. Det första startat 1803 av den från Tyskland inflyttade Johan Nickas Mündermann, låg i nuvarande Clematishuset vid Strandgatan där han också producerade tobak och ättika.
Det andra låg vid S:t Hansgatan, numera Gotlands museums hus, där Charles Chasseur, också han med tyska rötter, drev ett raffinaderi från 1812 och drygt tio år framåt.
Martin Ragnar tränger som vanligt djupt in i sitt ämne. Här finns mycket att läsa och lära och han lyckas också illustrera boken väl trots att det inte finns mer än byggnaderna kvar från de två visbybruken.
Men han har varit runt med sin kamera, allt från Dunbodi i Dalhem och sockermuseet i Arlöv, till odlingar av sockerrör i Brasilien!
Han avslutar med några glimtar från Roma-brukets start och man hoppas att han fortsätter att leta fram fler glömda tillverkningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!