Sommarens marinarkeologiska fynd överlämnade till Fornsalen

Delar av en dekoration som arkeologerna ännu inte löst.

Delar av en dekoration som arkeologerna ännu inte löst.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2008-09-23 04:00
Sommarens marina arkeologiska fynd från den pågående fältundersökningen på havsbottnen utanför bland annat Visby och Brisund överlämnades i går av projektledare Göran Ankarlilja till Länsmuseet. Av de 119 föremålen som plockats upp under sommaren var det ett 15-tal som överlämnades.
Föremålen kommer att ingå i Fornsalens utställning "Den hemska natten 1566", som beskriver förlisningen av den dansk-lübska flottan sommarnatten 27-28 juli 1566, då ett 15-talet skepp med manskap gick under i stormen och spreds med vågorna längs bottnen och stränderna utanför Visby.
Mest uppseende väckte fyndet av den guldsked som hittades på bottnen utanför Kopparsvik redan inledningsvis under sommaren. Den och övriga 15 fynd ingår nu i utställning och visas de närmaste två-tre veckorna innan de skickas för konservering.

*
Konserveringen lär ta mellan ett och två år innan föremålen är tillbaka igen, förutom guldskeden som inte behöver någon vidare behandling.
- Under tiden de här föremålen är borta kommer troligen utställningen att flyttas om inne på Fornsalen där de kommer att få en mera permanent plats i medeltidsavdelningen, berättade Gun Westholm i går.
- Därför är det intressant att få visa föremålen för gotlänningarna under några veckor och få berätta om den första fältundersökning då den blev en så stor framgång, menar Göran Ankarlilja.
Föremålen berättar alla om någon liten del av livet ombord på ett krigsfartyg under mitten av 1500-talet. Förutom en krutplunta av tenn och en krutdosör, båda av det mindre formatet, kan resterande föremål berätta mera om det dagliga livet. Kannor, skedar och mynt. Här finns också en del utsmyckningsdetaljer och lite keramik.
- Men vilken funktion den omtalade guldskeden hade vet man förstås inte.
Den för sommaren nu avslutade fältundersökningen kommer troligen att återupptas nästa sommar, berättar Göran Ankarlilja, eftersom den första undersökning visar att det aktuella området är betydligt större och inte kunnat avgränsas.
- Det verkar finnas mycket mera på havsbottnen än vi tidigare trott, säger han.
- Om det fanns 1 000 man på varje skepp som förliste så finns det säkert mycket saker att bärga, menar han.

*
Vad arkeologerna verkligen vill hitta är någon av de bronskanoner som troligen fanns med ombord på dansk-lübska flottans skepp. Dessutom hoppas arkeologerna att finna mera organiskt material.
- Östersjöns kallare vatten är det bästa tänkbara att bevara organiskt material, därför är fortsatta undersökningar mycket intressanta, säger Ankarlilja.
Projektet Heritage Underwater Maritime Archaeology, HUMA, är ett internationella marinarkeologiskt projekt med fokus på Gotlands undervattensarv och stöds av det internationella konsortiet Nord Stream AG.
Del ett av projektet var att bärga den 4,3 meter långa skeppskanonen utanför Visby hamn den 20 september förra året. Del två var sommarens första stora fältundersökningen. Om det blir en del tre nästa sommar kommer fältundersökningen att fortsätta och utökas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!