Spännande läsning om arkeologi på Gotland
Den som är intresserad av arkeologi kan få sitt lystmäte i årets upplaga av Gotländskt Arkiv, länsmuseets årsskrift. Årets tema är arkeologi och bokens samtliga 17 uppsatser handlar om det ämnet.
Foto:
Så mycket av medeltiden tar hon dock inte upp och det är väl därför senare, välkända namn som Engeström, Falck och Westholm inte nämns.
*
En som däremot nämns är docenten Dan Carlsson och han skriver själv en tänkvärd uppsats kring arkeologens stora dilemma - att inte säkert kunna bevisa något.
Det blir gissningar och tolkningar som dock allt som oftast blir vedertagna "sanningar". Men hur de sanningarna kan kullkastas visar Carlsson med ett exempel från Gudingsåkrarna i Vallstena.
Där har man länge talat om offer i en myr, men Dan Carlsson visar nu att det istället handlar om gårds- och gravfynd.
Om nu detta är sanningen, frågar han sig.
*
Så frågetecknen inom arkeologin är många. Som i Trullhalsar till exempel, som en av bokens spännande uppsatser handlar om. Eller Leif Zerpes artiklar om spåren efter hantverk och gamla broar och gator i Visby. Och varför begravdes folk "i paket" vid Ajvide? frågar sig Johan Nordenäng.
Frågor finns också i Spillingskattens kölvatten och Per Widerströms uppsats i ämnet ger också en liten inblick i hur dagens unga arkeologer kan resonera. Kul.
Apropå vatten finns många frågetecken även till havs. Det visar Göran Ankarlilja som skriver om gotländsk marinarkeologi, ett ämne som hittills fått alltför ringa ekonomisk stöd.
*
Det rapporteras från Stora Karlsö som numera vill satsa alltmer på kultur, och Mästerby-födda arkeologen Maria Lingström skriver om sitt letande efter kampen mot Atterdag hemma i Mästerby. Tyvärr hann hon inte få med årets sökande som gav intressanta resultat.
Ann-Marie Pettersson, som är årsbokens nya redaktör, berättar hur man hittade Eke tings avrättningsplats i ett grustag. Medan en annan uppsats har rubriken "Alla vägar bär till Roma". Man får lära om vägar ända tillbaka till tidig järnålder, cirka 200 år efter Kristus.
*
En uppsats som mera marginellt rör arkeologi är Paul Wallins och Sabine Stens skildring av säljakten på Gotland. Bra att de också lyssnat till senare tiders säljägare på Fårö!
Mycket att läsa, alltså ,och allt nämns ändå inte här. Det mesta är lättillgängligt och populärvetenskapligt skrivet, fast ibland kan man önska att uppsatserna inte var riktigt så "rapportmässiga". Hade de förenklats och kortats skulle ännu mer spännande berättelser ha fått plats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!