Från 1380 till 1814 var Danmark och Norge förenande i en konglomeratstat, som dessutom innehöll Slesvig, Holsten, Island, Grönland m.fl. områden. Danska och tyska var de officiella språken. Norska betraktades som en variant av danska och skriftspråket var danska. Liksom skottar och irländare var britter, var norrmän och holsteinare danskar.
Efter Frankrikes erövring av större delen av Europa i kombination med den i franska nationalismen, uppstod nationella processer i resten av Europa. I Tyskland uppstod tanken på att bilda en nation av alla tysktalande och i Nordens länder växte nationalismen fram.
Inför hotet att erövras av Napoleon, allierade den danske kungen sig med honom och tsar Alexander och hamnade i krig med Sverige och England.
Engelska flottan blockerade Skagerak och Norges förbindelse med Danmark skars av fullständigt. Nationalismen i Norge hade börjat gry. Det bildades ett storting och den danske prinsen Christian Fredrik valdes till norsk kung. En författning skapades och Norge började fjärma sig från Danmark.
1814 tvingades Danmark överlämna Norge till Sverige. Det skapade traumatiska känslor hos flertalet danskar, men då stortinget i Norge undertecknade unionshandlingarna med Carl XIV Johan, vändes sorgen till bitterhet mot norrmännen. Norrmännen hade nu att förutom frigöra sig från "det danska" även att skydda sig mot att helt uppgå i Sverige som en provins och inte bli ett självständigt och likvärdigt rike i unionen. Försöken att fira 17 maj slogs ner av svensk militär.
I Danmark gällde det att markera sig mot det tyska och frågan om Holstein skulle tillhöra Danmark uppstod. De flesta där talade tyska och det officiella språket var tyska, även i kyrkan. Olika försök att införa danska som officiellt språk mötte svårigheter. Förlusten av Norge hade medfört att 40 % av den danska statens invånare talade tyska.
Rasmus Glenthøj presenterar en djup och bred undersökning av dansk och norsk identitet före och efter 1814 i sin bok. Den är mycket intressant och frågeställningen är väl och ordentligt bearbetad. Det skulle vara intressant att läsa en motsvarighet om Sverige-Finland.