Spännande om Sovjet

Vasilij Grossman berättar med en lågmäld ton om 1950-talets Sovjet i romanen "Allt flyter". Han skrev romanen under 1960-talet, men den publicerades först ett decennium senare.

Foto:

Kultur och Nöje2010-10-18 04:00

Huvudpersonen i romanen, Ivan Grigorjevitj, är uppdiktad, men övriga personer är historiska. Det är det som hände i Sovjetunionen under 1930-, 1940- och 1950-talen också.

På ett trovärdigt sätt väver Grossman in dessa ofattbart grymma händelser som timade under Stalins diktatorskap i romanen.
Han låter Ivan berätta om och tänka kring Gulag, utrensningarna och massvälten i Ukraina.
Våldet och ofriheten var gamla företeelser i Ryssland, men Stalin gjorde dessa strukturella. Våldet mot den enskilde ryssen togs till en omfattning och till nivåer som gjorde tsartidens våld och ofrihet till svaga vindar i jämförelse med den orkan som Stalin i Lenins anda satte igång.
Grossman bjuder läsaren på långa analyserande och resonerande avsnitt. Jag väljer att citera vad han skriver bland annat om Lenin, för att det inte kan återges bättre än med författarens egna ord.
"Lenins otålighet och energi, Lenins fasta hållning mot oliktänkande, hans förakt för friheten, det fanatiska i Lenins tro, hans grymhet mot sina fiender - allt det som ledde till seger för Lenins sak - hade sitt upphov i och hade formats i den ryska livegenskapens, den ryska ofrihetens tusenåriga djup."

Boken är välskriven och spännande. Det är svårt att lägga den ifrån sig när man väl kommit in i handlingen. Detta trots att handlingen är väldigt obehaglig på sina ställen. Trovärdigheten i boken gör att man även klarar att läsa de riktigt obehagliga berättelserna.
Bokens omslag är inte tilltalande. Det verkar som utgivaren vill att läsaren skall associera till pamfletter från Sovjetunionen under 1950-talet och kan få till effekt att eventuella köpare väljer bort boken i bokhandeln. Gör inte det!

Vasilij Grossman
Allt flyter
Historiska Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!