Spännande reflexioner kring Visby ytterstad
Han kom med ett perspektiv utifrån. Ett perspektiv som för oss hemmablinda gav nya infallsvinklar. Lite i stil med "tänkte inte på det".
När Rasmus Waern besökte Visby i maj i fjol upptäckte han Visby ytterstad.
- Tidigare trodde jag staden tog slut vid ringmuren, sade han något drastiskt.
Även om ytterstaden är lik många andra mellanstora svenska ytterstäder så är det något speciellt här.
- Det är medvetenheten om innerstaden, sade han. Och ringmuren är snedstrecket mitt emellan.
Den innerstad som sommartid av turister tros vara ett gemensamt offentligt rum. Men vintertid verkar som ett privat rum. Den innerstad som också vänder sig mot havet medan ytterstaden vänder sig mot landsbygden.
*
Rasmus Waern presenterade sedan flera bildpar, där en bild var från Visby och en från något annat ställe. Med hans reflexioner fick bilderna ofta en överraskande sammanbindning.
Första bildparet visade det numera ljusblå gamla stationshuset i södra Visby i par med en äldre bild av stationshuset i trä med snickarglädje i Ludvika och det angränsande hotellet.
Han nämnde hur södercentrum en bit från södra stationen vuxit upp som en hög borg.
- Det vore trevligt om stationshuset framöver åter fick en mera central betydelse, sade han.
En vy från Norderstrand gick ihop med en bild från Arne Jacobsens bebyggelse Bellevue norr om Köpenhamn, där Rasmus Waern tyckte att det byggts en vettig modern stadsdel och att samma sak borde kunna göras här.
- Norderstrand är en av de mest lockande platserna att bygga på i hela landet, sade han. Min förhoppning för framtiden är att planerarna inte lutar sig mot exploatörer som är redo att "sätta tänderna" i området utan där behövs en genomtänkt designstrategi.
I den betraktelse Rasmus Waern gör i början av skriften "Hela Visby, Fördjupad översiktplan för Visbyrområdet 2025, Samråd 2006" säger han också vad han tycker om den nya bebyggelsen på Talludden. Han nämner först eventuell bebyggelse på Galgberget och framhåller att:
"Här finns mark att bebygga, men ska de finaste lägena utanför naturreservatet tas i anspråk måste arkitekturens ribba läggas högre än för de hus som nu håller på att uppföras vid Talludden i Gustavsvik. Detta täta och inåtvända småhusområde kommer knappas att tillföra platsen några mervärden."
*
Han kom också in på hur försvarsnedläggningen här öppnar för att använda bland annat Visborgsslätt till annat och visade ett flygfoto över Stumholmen i Karlskrona. Tidigare var den militär område, men sedan en del år tillbaka är området civilt och fungerar mycket bra med bland annat moderna bostäder. Den gamla prägeln finns kvar genom att den speciella miljöns karaktärsdrag tagits vara på.
I ett bildpar med området väster om Norra kyrkogården och fritidsbyn Ankerbyn i Haverdal utanför Halmstad ville Rasmus Waern visa hur en låg- och försiktig radhusbebyggelse skulle kunna spela väl mot kyrkogården och bli ett intressant stadsrum.
Ringmuren kallade han i sina reflexioner för snedstrecket, ibland snedsteget, mellan ytter- och innerstad. Han jämförde en bild från 1929 med en bild utanför ringmuren idag. Dessa visade hur "gapet" i ringmuren blivit större och större vid Skolporten, att parkeringsplatser anlagts intill muren, men skulle kunna flyttas en bit ut.
- Området utanför ringmuren skulle då kunna återfå en del av den magi som fanns 1929, sade han. Rent av få tillbaka något av sin dramatik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!