Spännvidd och utvalda material

När eleverna på Gotlands folkhögskolas textila hantverkslinje i Hemse arrangerar elevutställning på Langska huset i Visby är det noga utvalda material och textila tekniker som visas upp.Tolv elever fyller ovanvåningen med ull, skinn och vävar där bara fantasin sätter gränserna.

När maktkampen om företaget dragit igång inför öppen ridå avslöjas vad syskonkärleken var värd. foto: stig hammarstedt/länsteatern

När maktkampen om företaget dragit igång inför öppen ridå avslöjas vad syskonkärleken var värd. foto: stig hammarstedt/länsteatern

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2009-05-05 04:00
Nu är det inte bara de textila teknikerna som visas upp på årets elevutställning. Stor vikt har lagts på själva formgivningen, ett ämne som tillfört utbildningen nya dimensioner.
Nya linjeledaren Anna Bohnsack har inför kommande höststart gjort kurserna ännu mera attraktiva med formgivning som en del av utbildningen, vilket innebär att de flesta eleverna nu söker ett påbyggnadsår, något som tidigare bara ett fåtal elever valt.
Daniel Gustavsson från Norrköping är en av de unga elever som tänker i de här banorna. Han vill jobba vidare med skinn och skinnsömnad och hoppas att han kan plugga vidare i Hemse ett år till innan han är redo för en högskoleutbildning i ämnet.

Näbbstövlar
På utställningen visar han upp en ryggsäck och ett par läckra skinnstövlar, modell "näbbstövlar". Både ryggsäck och stövlar är sydda för hand och fått sameinspirerade dekorationer.
- Jag har skapat ett eget samiskt bildspråk och för mig betyder motivet att det finns många olika vägar att välja - även omvägar.
Viktigt har varit att välja miljövänliga material, här finns inget syntetiskt så långt ögat når.

Vegetariska fällar
En av skolans tidigare elever Erik Torstensson, som studerade tovning i Fårösund, har det här året återkommit som gästlärare. Tillsammans med eleverna har han skapat "vegetariska" lammfällar.
Det "vegetariska" är att även skinnsidan består av tovad ull, vilket innebär att samma lamm kan ge ifrån sig mer än en fäll.
Tekniken är inte helt ny, men har här fått en renässans och fällarna har fått en central plats i utställningen.
Bredden är stor, med många tekniker och material. Skinnberedning, pälssömnad, broderi, tygtryck, vävning och tovning och formgivningslärare Karin Kloth har jobbat hårt med eleverna.
- Jag har jobbat med att eleverna ska bygga upp en idé- och mönsterbank redan från början och det har gett resultat, säger hon.
På broderiavdelningen finns ett urval av eleverna innersta tankar ofta i stiliserad form.
- Det här är jag, i alla fall den dagen då jag broderade, förklarar Sunniva Dalland från Lofoten i Norge när hon berättar om sina symboler och tankar.

Hängmatta
Till de mera klassiska broderierna finns en bonad med texten: Glada ögon ger fienden bekymmer" - kanske något att tänka på för framtiden även som elev.
Eleverna är geografiskt spridda, så även i ålder. Nyblivna pensionären Kerstin Wessely från Havdhem, tidigare lärare på bland annat Säveskolan, får här tillsammans med tidigare gymnasieelever en chans att utveckla sitt eget textila kunnande.
På utställningen visar hon en stor och härlig hängmatta vävd av hampa med bomullsvarp. Hängmattan är vävd i drällteknik och inbjuder verkligen att njuta sommaren uti.
Utställningen hade vernissage i går kväll och kan ses på Langska huset till och med 13 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!