Spelas åter på Gotland efter 4 000 gånger

Föreställningen skapades på Hassela 1995. Därefter har den spelats cirka 4 000 gånger. Nu ges den åter på Gotland.

Ensemblen i en intensiv scen.

Ensemblen i en intensiv scen.

Foto: Pressbild

Kultur och Nöje2019-11-25 14:00

"Don´t forget to kiss your mother goodbye" heter föreställningen som som setts av cirka 250 000. Efter några års uppehåll är den nu åter på turné. Mats Barre, tidigare föreståndare för Hassela i Klintehamn, var med vid starten och är med nu.

– Den här föreställningen startades 1995 av en grupp ungdomar som kom från olika kollektiv, inte bara från Gotland. Vi samlades en sommar och gjorde den med mycket musik. Den första föreställningen gavs på Östercentrum. 

Sen blev det Holland. Anledningen var något ovanlig.

– Vi hade en inbjudan från en kvinna, en aktivist som ville att vi skulle komma dit och prata om droger med mera. Vi kom dit hösten 1995 och spelade 10-15 föreställningar, i bland annat Amsterdam, Haag och Maastricht, rekapitulerar Mats Barre.

Den holländska publiken var dock inte överens med ensemblen som förespråkade en restriktiv politik med målet att hindra att ungdomar nyrekryterades till drogvärlden.

– Folk vart arga, i Holland var det mycket coffeeshops och avkriminalisering. 

Turnerandet fortsatte till stora delar utomlands. Föreställningen, ursprungligen gatuteater, flyttades också in och spelades både på gatan och på skolscener. Och efterhand blev det allt fler spelningar i Sverige.

– Vi marknadsförde inte teatern utan det gick bara från mun till mun.

De medverkande har förstås växlat genom åren.

– Under kollektivtiden var det inget jätteproblem, det fanns alltid inskrivna ungdomar som ville spela teater. Det är tio medverkande, minimum är åtta stycken. I början var det livemusik, nu inspelad. 

Den sista föreställningen i Hassela Gotlands regi spelades i Gävle 2012. Då hade det hunnit bli många föreställningar. 

– Mellan 1995 och 2012 blev det cirka 4 000 stycken. Sammanlagt har drygt 200 varit med. Jag möter jättemånga, de är 40 bast i dag, konstaterar Mats Barre.

Mats Barre och familjen lämnade Klintehamn och flyttade till Göteborg.

– Jag jobbade vidare i öppenvården med missbruk, ungdomar och föräldrar.

På hösten 2014 tog det fart igen.

– Då stötte jag på en gammal skådespelartjej som flyttat till Älvängen där jag bor nu. Hon säger, "Mats, vi måste köra teatern igen". Det blev nystart.

Från 2015 har man nu spelat med en blandad ungdomsgrupp där även Mats Barres två barn ingår, 15 personer alternerar. Och nu angör man åter Gotland.

25-27 november blir det sju föreställningar varav en offentligt, på måndagskvällen i Södervärnsskolan. 

.

Don´t forget to kiss your mother goodbye.
Don´t forget to kiss your mother goodbye.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!