Spillingsskatten är tillbaka på Gotland

Kultur och Nöje2005-05-14 06:00
Spillingsskatten, världens största vikingatida skatt, kan från och med söndag ses på Fornsalen i Visby.
Fredagen den 16 juli 1999 hittades den i en åker i Othem. Fyndet gjordes nära Bogeviken som var en av öns mest betydelsefulla hamnar under vikingatiden.
Vanligtvis brukar vikingatida skatter väga ett par kilo. Spillingsskatten vägde 67. Den låg delad i två säckar, på 27 respektive 40 kilo, och hade gömts under ett golv.

*
Skatten är daterad till år 870 och innehåller bland annat 14 300 mynt, 486 armbyglar och 25 fingerringar.
De flesta mynten är arabiska, resten är från öst- och västeuropa.
Föremålen i 40 kilos-säcken var i gott skick. I den mindre var de missfärgade och sköra.
En liten bit ifrån silverskatten hittades bronsföremål till en vikt av 20 kilo som lagts i en kista av granträ. Den bestod av halsringar, armbyglar, dryckeshorn, med mera från Baltikum och Ryssland.
Och nu, efter konservering i Stockholm, är skatten alltså tillbaka på ön.
- Äntligen kan vi visa Spillingsskatten, säger länsmuseichefen Anki Dahlin.
I rummet intill det där skatten visas ges möjlighet att lära sig mer om det unika fyndet.
Robert Westman och Susanne Wästergaard från Högskolan på Gotland har skapat ett elektroniskt informationsblad. Där kan man specialstudera mynten, vrida och vända på dem, läsa inskriptioner och få dem översatta.
- Det här bildspelet är ett försök att ge så mycket information som möjligt, säger första antikvarie Gun Westholm.
På golvet har två säckar, på 27 respektive 40 kilo, placerats med exakt samma mellanrum som på fyndplatsen. Besökare är välkomna att lyfta säckarna för att få ett hum om hur stor skatten verkligen är.
- Men akta ryggarna, säger Gun Westholm.

*
I anslutning till Spillingsskatten visas ett smakprov från en gotländsk skatt som är under utgrävning. Hittills har 200 mynt hittats. Platsen är än så länge hemlig.
På söndag öppnar också utställningen Vikingarnas världar. Där får besökaren lära sig mer om vikingarnas vardag, vad de sådde och hur de klädde sig till exempel.
- Vi försöker få bort uppfattningen, som många har, att vikingarna var busar och kämpar. Vissa var det, men på Gotland var man mer inriktade på handel och de flesta var bönder, säger Malin Lindquist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!