Spöklikt i originalmiljö på Takstens gård

Jan Grimlund. Som trollkarl får han spöket på Takstens gård på fall.

Jan Grimlund. Som trollkarl får han spöket på Takstens gård på fall.

Foto: Joel Nilsson

Kultur och Nöje2008-06-25 04:00
Det var 1274, ett nådens år tyckte många vid Takstens gård och byn Ledhubro, när Nikolaus Taksten togs av daga tack vare en hop sockenbor.
Nu är det 2008 och denna onsdagskväll är det nypremiär på dramat som bygger på sägnen om Takstainarn på Takstens gård i dagens Lärbro.

Spöket på Takstens gård är teater i det lilla formatet, på riktigt och i äkta miljö. För idé, manus och regi svarar Tinta Lenberg, Lärbrobo sedan drygt 30 år tillbaka. Utbildad vid Calle Flygares teaterskola har hon bland annat jobbat med bygdeteater och grundat den gotländska gospelkören Gudskelov. Med Spöket på Takstens levandegör hon ett stycke historia så som sägnen förtäljer den.
I uppsättningen deltar ett 30-tal personer med den rytmiskt klangfulla kören i centrum.

Dirigent är ida Blomqvist från Lärbro som ska börja det sista året på musiklärarlinjen på Örebro musikhögskola. I höstas fick hon Musik-Pelles stipendium. Till förra sommaren tonsatte hon och arrangerade verser ur "Ballader från staden" av Folke Hellgren. Då som nu och dirigerar hon kören i "Spöket på teatern på Takstens gård.
Balladsången, a capella till städslagen takt och med återkommande omkväde, bildar stomme i spelet som byggs upp med starka scener. Den patriarkala grymheten gör ont i folket och även prästen drabbades och dog under hövdingens hand. Men då fick sockenborna nog.

Pålle Redner gestaltar hövdingen på Takstens och det är svårt att undslippa honom i rollen som den skräckinjagande psykopaten som styr och ställer med hårda ord och svärdsmakt. När Nikolaus Taksten väl blivit ihjälslagen visar Ann Redner som husmor vad mildhet kan göra gott för gård och folk.
Att Takstainarn illvillig vägrar lämna jordelivet och återkommer som spöke gör henne bara än mer handlingskraftig. Så till den milda grad att hon också sätter i sig i högsätet, ett tilltag som före makens hädangång inte hade varit möjligt.
En trollkunnig piga lyckas inte få gengångaren ur gården. Alla tecken tyder på att Takstens är hemsökt och en trollkunnig från Öland tillkallas. Att Jan Grimlund med skådespelartalang har mer i sin fatabur än miljöpartipolitik och ekologisk odling, minns den som sett Olofsspelen i Hellvi.
- Jag tycker det är kul att spela teater, säger Jan Grimlund som i rollen som trollkarl på Takstens visar vilken naturbegåvning han är på scenen, här kvädande på öländska. Vite Krist må vara på gotländsk mark men det ska till en stav med forntrogna runor, en vit häst, en silversked för att fästa Nikolaus Taksten till jorden och en näve bly, en björnfäll och lindkol för att hålla honom fast i graven.
För den som gillar en spännande historia i autentisk miljö, musik och skådespeleri, är den tre kvart långa utomhusföreställningen värd ett besök på Takstens. Men glöm för all del inte att ta med ett värmande svep när kvällen svalnar mot natt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!