"Stämpeln av fylla är helt borttvättad"

I morgon klockan halv ett invigs årets Medeltidsvecka. Nytt för i år är 45 programpunkter, miljödiplomering och showen Skönheten och odjuret. Bland annat.

fullt upp. Det är bråda dagar för Medeltidsveckans generalsekreterare Marie Flemström.

fullt upp. Det är bråda dagar för Medeltidsveckans generalsekreterare Marie Flemström.

Foto:

Kultur och Nöje2010-08-07 04:00
Det är för 27:e året i rad som Visby nu invaderas av människor i medeltidskåpor av säckväv och lin. Festivalen har blivit vuxen och det märks inte minst på besökarna menar festivalens generalsekreterare Marie Flemström.
- Det är alltid otroligt mycket folk, men de är lugna. Stämpeln av fest och fylla som vi hade de första tio åren är helt borttvättad nu. Den nya medeltidsgenerationen som vuxit upp med att komma hit varje år är väldigt seriös.
Som GT tidigare beskrivit har Medeltidsveckan haft det svårt ekonomiskt.
För att dra in extra pengar i år satsar man på showen Skönheten och odjuret med gycklargruppen Narrarna.
- Det är en ren chansning från vår sida men vi måste helt enkelt hitta på något nytt för att få det att gå ihop. Speciellt som tornerspelen kan vara osäkra evenemang vädermässigt. I juli i år har besökandet av dem gått ner för att det varit så soligt.
Tidigare har medeltidskrogen Clematis varit en självklar mötesplats för många besökare, men den lades ner förra året.
- Vi har ett tätt samarbete med Kapitelhusegården och de har för i år utökat sina öppettider och har bar och underhållning kvällstid. Jag vet inte om deras bartenders kan göra eldkonster som var brukligt på Clematis, men med tanke på att var och varannan festivalbesökare kan det så ska man inte behöva missa eldslukande för det.
När den här artikeln skrivs har medeltidsfolket ännu inte kommit till ön. I alla fall inte officiellt.
- Många är redan här men har än så länga civila kläder på sig. Klockan halv ett på söndag är invigningen och efter det blir det full medeltidstämning i Visby precis som vanligt.
För den som inte kan hålla sig till lunchtid smyginviger Domkyrkan evenemanget redan klockan kvart över nio på morgonen med att låta Bleckblåsensemblen göra Fanfare Gotlandica.
- Det är en gammal tradition som återupptas. När den ljuder, då känner vi att nu börjar det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!