va Sjöstrand som tidigare gett ut böckerna "Nätterna var våra" och "Hide" har också skrivit texten till arbetarspelet "Hide Rock" och den uppsättning som planerats sedan två år tillbaka kommer att regisseras av Karin Kickan Holmberg.
Redan från början har det också varit klart att det blir Peder af Ugglas som står för musiken, en blandning av nyskrivet och gammalt, nu arrangerat i mera folkton.
Eleverna bussas
Detta moderna arbetarspel, som kan bli en väsentlig del av den gotländska arbetarkulturen, kommer att ses av öns alla högstadieelever och det kommer också att ges fem offentliga föreställningar. Biljetterna släpps redan i dag.
Det är också några av öns högstadieelever som just gått ut Solklintsskolan i Slite som kommer att medverka på scenen. Under hela våren har de under Linn Klintbergs ledning repeterat sångerna ur föreställningen där de ska agera kör och spela några mindre roller.
- Vi är verkligen glada för att vi hoppade på det här projektet, säger Emma Gardelin som berättar att hon haft skådespelardrömmar sedan hon var liten.
- Det är en intressant del av vår historia som inte får glömmas bort. De gotländska stenarbetarnas villkor har vi ju inte läst något om i skolan, menar Alicia Fogelberg.
Men nu ska det bli ändring på det när regionen låter bussa alla öns högstadieelever till Hide för att se föreställningen.
Drama för sex sinnen
- Det här ska bli en föreställning där publiken ska få använda alla sina sex sinnen: hur det lät, hur det smakade, hur det såg ut, hur det luktade, hur det kändes och slutligen det där onämnbara, det där som gjorde att det gick att förändra världen, berättade Eva Sjöstrand när hon tidigare i våras berättade om sitt drama som pendlar mellan 1930-talet fram till krigsslutet och nutid.
Och det är en intressant ensemble Kickan Holmberg fått till sitt förfogande, med veteranerna Conny Vakare och Andreas Nilsson i rollistan, tillsammans med Isak Bendelin som just avslutat tre år på Balettakademien i Göteborg, samt de båda kvinnliga skådespelarna Carina Jingroth och Matilda Tjerneld som båda tidigare arbetat med Kickan Holmberg.
Och när vi i går fick lyssna till repetitionerna av dramats inledning, hördes redan där en av nyckelreplikerna: "Här finns en historia att berätta!".
Om hur det blev
I "Hide Rock" får vi möta Sonja och Torsten, i dåtid och nutid, om deras drömmar och hur det blev och om världsbilder som krockade.
- Stenarbetarlivet var hårt och är en del av vår gemensamma historia som fallit i glömska, menar Peder af Ugglas som gillar att plocka fram den här historien igen.
- Vi lägger också fokus på de gotländska arbetarkvinnorna och ställer frågan om vem som har rätt till historien, de som ägde stenbrotten eller de som arbetade, slet och ibland gick under på stenbrottens botten, säger Kickan Holmberg.
- Det är också viktigt att lyfta fram det fackliga arbetet för dagens unga, något om den kollektiva kampen och om att kräva sina rättigheter, säger Matilda Tjerneld.