Stenarbetarnas liv - ett rockdrama

Det började med intervjuer redan 1979 och 1996 gav Eva Sjöstrand ut boken "Nätterna var våra". 2004 kom uppföljaren "Hide", också den illustrerad med Anne Nilssons träsnitt.Då fanns ingen tanke om en fortsättning, att skriva en musikal om stenarbetarnas villkor under första hälften av 1900-talet.Men sedan några år ligger ett manus färdigt och genom pengar från Leader Gotland kan nu projektet sjösättas. Den 15 augusti blir det premiär för "Hide - ett rockdrama".

Karin Kickan Holmberg regisserar uppsättningen i Hide.foto: Petra jonsson/arkiv

Karin Kickan Holmberg regisserar uppsättningen i Hide.foto: Petra jonsson/arkiv

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2012-01-24 04:00

Om den blivande föreställningen - om livet i stenbrotten på norra Gotland, om kvinnors och mäns slit under svåra förhållanden, och om stenarbetarnas kamp för att förändra världen - ska kallas arbetarspel, musikal eller rockdrama, blir nog upp till publiken att bedöma.

Klart är i alla fall att ABF Gotland, i och med att Leader Gotland bidrar med 330 000 kronor för att arbeta fram föreställningen, tagit på sig huvudmannaskapet och garanterar att det ska spelas tio föreställningar i Hide kulturbrott under augusti.

Som medarrangörer finns också Wessmans musikförlag, Länsteatern, Hidegruppen, Solklintsskolan i Slite och Barn- och utbildningsförvaltningen. Fem öppna föreställningar ska spelas, samt fem för högstadiet och gymnasiet.


För sex sinnen
Förutom Eva Sjöstrand, idé och text, arbetar just nu ett stort antal människor med produktionen. Karin Kickan Holmberg ska regissera, Peder af Ugglas har skrivit musiken, Ann Helling gör arrangemangen, Linn Klintberg producerar, hon kommer även att göra den musikaliska instuderingen samt troligen också stå på scenen.

Ett antal professionella skådespelare har engagerats och ett tjugotal ungdomar från Solklintsskolan kommer att medverka som kör och skådespelare.

- Det här ska bli en föreställning där publiken ska få använda alla sina sex sinnen: hur det lät, hur det smakade, hur det såg ut, hur det luktade, hur det kändes och slutligen det där onämnbara, det där som gjorde att det gick att förändra världen, säger Eva Sjöstrand.


Världsbilder krockar
När Karin Kickan Holmberg och Linn Klintberg ställer skådespelarna på plats i Hide kulturbrott kommer historiens vingslag genast att höras på den plats som i dag ser ut som den gjorde 1939 då spelet tar sin början.

Klangen av släggor mot sten, svetten och slitet, ljuden och lukten, är lätt att återskapa. Här får vi möta Sonja och Torsten, i dåtid och nutid, om deras drömmar och hur det blev, om världsbilder som krockade.

Ett spel om politik och drömmar, med humor och kärlek, till Peder af Ugglas dynamiska och bluesbaserade musik.

- Det är viktigt att levandegöra historien, för att ta lärdom, för att kunna förändra orättvisor och skapa en bättre värld, menar Karin Kickan Holmberg.

- Utveckling kommer inte av sig självt, menar Linn Klintberg.


Amatörskådespelare
Linn, som under perioder jobbat som musiklärare på Solklintsskolan i Slite, håller just nu på att skapa en grupp på ett 20-tal ungdomar som ska bli föreställningens kör och även amatörskådespelare.

- Barn- och utbildningsförvaltningen kommer sedan att bjuda öns högstadieelever och gymnasister på buss till Hide för att se föreställningen. Många av dessa ungdomar har inte tidigare besökt något stenbrott, så bara det kan bli en häftig upplevelse och lärdomar, säger Linn Klintberg.

- Vårt drama blir en berättelse om att tidigare generationer faktiskt lyckades förändra världen genom sitt engagemang och förhoppningsvis vill vi skapa inspiration att själva försöka, säger hon.

"Hide - ett rockdrama" bygger på autentiska berättelser om hur allt förändrades under några korta sommarveckor 1939 och arbetsgruppen för Hide Rock letar ännu efter fler aktörer som vill stötta sommarens stora satsning.

Anne Nilssons träsnitt av stenbrottet i Hide.
Anne Nilssons träsnitt av stenbrottet i Hide.

Idé och text: Eva Sjöstrand

Musik: Peder af Ugglas tillsammans med ytterligare fem musiker på scenen

Musikarrangemang: Ann Helling

Regi: Karin Kickan Holmberg

Producent: Linn Klintberg

Skådespelare: Conny Vakare, Matilda Tjerneld, Carina Jingroth är alla klara, dessutom söks ytterligare två skådespelare, samt elever ur klass 8 och 9 på Solklintsskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!