Stockholms slott 250 år

Kultur och Nöje2004-09-09 04:00
Musiken är naturligtvis också en viktig del av detta firande och många arrangemang ges i Slottskyrkan. Att orgeln i Bunge kyrka varit en viktig förebild vid rekonstruktionen av orgeln i Slottskyrkan är kanske ej heller känt av alla - så det finns många anledningar att uppmärksamma detta jubileum!

<span class='mr'>*</span>
Det var en solig majdag 1697, om eftermiddagen, när den förödande branden bröt ut. Den började ovanför rikssalen, i slottets västra del, snart stod hela den gamla Vasaborgen Tre Kronor med anor från Birger Jarls tid i lågor.
Innan slottet var helt övertänt räddades kistan med Karl IX:s stoft till Per Brahes hus på Helgeandsholmen. Med ett brak föll Tre Kronors kanoner och tornspiran med riksvapnets tre kronor ner i källaren. Endast efter några timmar hade slottet brunnit ner till bottenvåningen.
I branden förstördes gobelänger, möbler, silver och guld. Större delen av biblioteket blev lågornas rov. En stor del av riksarkivet utplånades.
Redan dagen efter branden samlades riksrådet och änkedrottningen Hedvig Eleonora frågade om Nicodemus Tessin d.y. hade med sig ritningarna på det nya slottet. Ett nytt slott i tidens smak hade sedan en längre tid planerats.

<span class='mr'>*</span>
Detta utgör bakgrunden till det jubileumsprogram med rubriken "Slottet som historisk scen" som nu går in på sin andra termin. Liksom våren blir även höstens program också präglat av många oväntande möten i den magnifika miljön - föreläsningar, utställningar och konserter.
En serie som inleddes redan lördagen den 4 september då man kunde lyssna till Agneta Lundström, överintendent på Kungliga husgerådskammaren, som föreläste om "Gustaf VI Adolf som arkeolog". Lundström är säkert bekant för många på Gotland, inte minst genom sina insatser för Högskolan på Gotland där hon är ordförande för högskolestyrelsen.
Ett annat välkänt namn på ön är chefen för Bernadottebiblioteket Göran Alm, många har säkert hört honom berätta om Prinsessan Eugénie på Fridhem. Den 18 september kan man lyssna till Alm som föreläser om "En slottsvandring i Tessin d.y:s fotspår". Ytterligare ett tillfälle att lyssna till Göran Alm blir det den 2 oktober då Alm föreläser om "Så har familjen Bernadotte bott".
Författaren Bengt Jangfeldt kommer att berätta om "Axel Munthe på Stockholms slott och andra kungliga slott" den 20:e november. Jangfeldt är aktuell med sin omfattande biografi av den komplexa personen Axel Munthe som avled på Stockholms slott den 11:e februari 1949. Det var för övrigt lektor Hans Nystedts far, pastor primarius Olle Nystedt, som officierade vid bisättningen den 17:e februari.

<span class='mr'>* </span>
I januari inleddes en serie där Sveriges domkyrkor har givits möjligheten att få delta i firandet - som inleddes med Visby Sancta Maria domkyrka och där domkyrkans Nonett medverkade vid Slottskyrkans gudstjänst samt fick möjligheten att presentera sig med en egen konsert.
Söndagen den 19 september föreläser professor Hans Davidsson om "Orgeln som tidsspegel". Några viktiga och välbevarade historiska orglar, däribland Slottskyrkans rekonstruerade orgel, speglar nordeuropeisk och svensk kulturhistoria från stormaktstid till nutid. När orgeln i Slottskyrkan rekonstruerades var orgeln i Bunge kyrka en mycket viktig förebild då den är byggd av samma orgelbyggare, Gren & Stråhle, som i Slottskyrkan.
Festligheterna får sin final med jubileumskonserten den 7 december, i närvaro av kungaparet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!