Stor trohet mot ruinen när Nicolai blir Kultudral
Det blev danska arkitektfirman Exners Tegnestue AS i Århus som tog hem uppdraget att utforma Nicolai kultudralen i Visby.
Fasad mot syd där man också ser de nya takkupolerna av glas och trä.
Foto:
- Det var främst den gedigna prägeln och den stora troheten mot ruinen, vi fastnade för sa Ulrika Mebus, projektledaren för S:t Nicolai kultudral.
Ett av kraven när man bjöd in till uppdraget var just att ruinen skulle forsätta vara ruin.
- Och det här förslaget snarast förstärker ruinkänslan, sa Inger Harlevi i gruppen kring projektet.
Hon betonade också att det rått total enighet i gruppen om att danska Exners förslag var det bästa.
*
Finn Larsen är en av arkitekterna bakom förslaget och han var påtagligt glad över att ha vunnit.
- När man som jag har jobbat med ruiner och medeltida byggnader i 20 års tid är det dejligt att få pröva vingarna här i Nicolai, sa han.
Exners Tegnestue har funnits i över 50 år och firman har specialiserat sig på medeltida byggnader. Finn Larsen har bland annat jobbat med restaureringen och ombyggnaden av Koldinghus slottsruin i Danmark, han har jobbat med medeltida kloster i Holland och en museikatedral i Bremen.
Projektet i Visby handlar om att omvandla Nicolai kyrkoruin till den förstklassiga konsertlokalen S:t Nicolai kultudral. Omvandlingen ska ske utan att ruinkänslan och de kulturhistoriska värdena förminskas, men ändå ska tillgänglighet, brandskydd och publikens krav på komfort tillgodoses.
Finn Larsen berättade grundligt hur man tänkt utifrån ruinens exteriör och dess interiör. Viktigt har varit att bevara och förstärka ruinens känsla och särprägel. Rummet kommer därför i stort sett att förbli som det är.
- Vi lägger ett nytt golv i natursten längs hela mittpartiet, där kommer även att finnas golvvärme, sa han.
Scenen byggs i trä och blir höj och sänkbar. För att kunna skydda såväl artister och publik från vind och regn ska ett slags gardiner kunna hissas upp för de stora fönstren mot väster.
- Men bara vid behov, vi vill absolut ha kvar kontakten med naturen, sa Finn Larsen.
Loger, toaletter med mera kommer att inrymmas i en ny byggnad som smygs in i anslutning till en mur i trädgården.
- Man ska inte kunna se den utifrån, den ska smälta in i muren. Det blir inga fönster och dörren är dold. Ljus släpps in i mellanrum mellan stenarna och i små öppningar i murtaket, förklarade Finns Larsen.
*
Kronan på verket blir kupoltaket som kommer att täcka ruinens idag öppna del. Det byggs i ett slags flätat trä med kryss av glas som stadga i själva valvet. I stilen knyter det an till gotiska kryssvalv.
Alla inblandade är mycket entusiastiska till att man nu har färdiga skisser på kultudralen. Det känns som man äntligen är på väg.
- Härnäst blir det arbete med projektering, bygglov och annan formalia. Till sommaren 2009 räknar vi med att den delen ska vara klar, sa Inger Harlevi.
Tre miljoner kommer att gå åt där. Själva bygget är kostnadsberäknat till 32 miljoner kronor. Pengar som inte finns än, men som ska "tiggas ihop", som Inger Harlevi uttrycker det.
- Med pågående finanskris är tiden kanske inte den bästa just nu, men å andra sidan för den som vill skapa ett avtryck för eftervärlden är inte 32 miljoner särskilt mycket, tillade hon hoppfullt.
Tidigast kan kultudralen stå färdig 2010, men en fördröjning på ett år finns med i beräkningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!