Stora Torget centrum i "Waldemars Wisby II"
"Waldemars Wisby II" föreligger nu inspelad och klar.
Visbyciceronen Waldemar Falck har lagt upp sina historiska guideturer så att han tar tittaren med till olika delar av Visby och då främst förstås innerstaden. I den första delen fick hamnområdet berättigat utrymme och där återfanns även stadens södra delar. I "Waldemars Wisby II" är turen kommen till området runt Stora Torget. Här återfinns allt från medeltida klosterliv och rättsväsende till 1800- och 1900-talets myllrande torghandel.
Waldemar Falck inleder sin exposé stående på Packhusplan. Eller Rolandstorget som var namnet när det under medeltiden var stadens ledande torgplats. (Hans Henrikssons teckningar av folkliv och bebyggelse skänker den rätta tidsatmosfären). Via slaktplatsen Oxtorget, nuvarande Ryska gränd, förs lyssnaren/tittaren till Stora Torget och dess inramande byggnader och angränsande gatuavsnitt.
Med S:ta Katarina i absolut centrum och med dess länge så karaktäristiska klocktorn i blickfånget. Rivet 1885 efter beslut av Riksantikvarieämbetet eftersom tornet ansågs såväl förfula som genom sitt förfallna skick hota omgivningen. Klockorna såldes, dels till Metodistkyrkan i Visby dels till Fågelfors kyrka i Småland medan urverket återfinns på Gotlands fornsal.
Den intilliggande klosterbyggnaden, länge kallad Munkhuset deklinerade dock och användes en period som såväl upplag för torgstånd som träningslokal för boxning.men utgör i dag en utställningslokal för Länsmuseet.
Och i öster den karaktäristiska byggnad där systembutiken nyligen stängde efter 130 års utminutering av alkoholdrycker, startad som Visby spritvaru AB, och mot väster Gutekällaren, eller som fastigheten prosaiskt benämndes innan det namnet etablerades, Krogen.
Guidningen avslutas med en genomgång av den torghandel som nådde sin höjdpunkt fram till 1940-talet när kylskåpen började bli vanligare i hemmen.
Som bonusmaterial återfinns två avslutande stumfilmer. Först "Klipp ur Stadens film 1932". Svarvita, "klassiska, stumfilmssekvenser som visar bland annat Visby vattenverk, badhus och en brandkårsutryckning.
Turistfilmen "Visby rosornas och ruinernas stad" med foto av Harry Jonasson är av senare datum, ca 50-tal, i färg och ger ett betydligt modernare intryck.
Två intressanta tidsdokument som väl fogar in sig till huvudmaterialet och fullbordar en timmes intressant Visbyhistoria. Och att det är upplagt för en del tre i "Waldemar-sviten" råder det ingen tvekan om.
Fotnot: "Waldemars Wisby II - en stad i förändring" (dvd/video, producerad av Gotlands kulturbildsteknik) finns i handeln från 6 februari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!