I SVT:s "Mot alla odds" leder Natasha Illum Berg tio personer med funktionsnedsättning på en 150 mil lång vandring genom Afrika. Till dem som kallar programmet för en modern freakshow har hon bara ett svar:
- Löjligt!
I svårgenomtränglig terräng tar sig tio personer med olika funktionsnedsättningar från Victoriafallen i Zambia till Skelettkusten i Namibia. SVT:s nya realityserie "Mot alla odds" utsätter deltagarna för stora utmaningar, under ledning av storviltsjägaren och författaren Natasha Illum Berg.
Serien börjar inte sändas förrän i november, men redan i april uppstod en debatt om programmet på olika nätforum. Det har också bildats en Facebookgrupp med titeln "Mot mot alla odds". Kritiken går ut på att SVT spär på fördomar när tv-tittarna får förundras över vad "krymplingarna" klarar av.
Natasha Illum Berg suckar när hon hör argumenten:
- Jag tycker det är löjligt att höra att det skulle vara nedvärderande att göra en sådan sak. Tänk vilken möjlighet! Skulle inte du vilja få chansen att komma på en månads safari och uppleva alla möjliga äventyr? Att hela tiden påminna om att det här kan vi inte göra, för det har en undermening av någonting, det är i sig själv diskriminerande.
Hon har just anlänt till Sverige för att göra pr för tv-serien och sin kommande roman "Vildsnår".
Den som inte redan känner till hennes namn lär få det inpräntat i minnet under hösten. Som Afrikas första professionella kvinnliga storviltsjägare har hon redan figurerat i ett antal tidningsartiklar och också själv beskrivit sitt äventyrliga liv i de båda självbiografiska böckerna "Floder av röd jord" och "Tea on the blue sofa".
- Jag har förstått att det var otroligt passande för mig att ta det här jobbet med tanke på att jag är världens mest politiskt okorrekta person, säger hon själv och skrattar.
Natasha Illum Berg är van vid att kämpa i motvind. Som 18-åring flyttade hon till den afrikanska kontinenten för att satsa på sin dröm om att bli storviltjägare. I en av machovärldens starkaste utposter har det tagit henne lång tid att bli accepterad som kvinna. Samtidigt har hon hela tiden satsat på sitt skrivande.
- Folk har sagt till mig, du kan inte vara professionell jägare, och sedan hette det du kan inte vara professionell jägare och författare, nu heter det du kan inte vara professionell jägare, författare och mamma, säger hon och pekar på sin mjukt rundade mage.
Inom kort ska Natasha Illum Berg bli mamma för första gången. Hon beskriver målande hur stressade hennes arbetsgivare blev när hon frågade hur villkoren för mammaledighet ser ut för en storviltsjägare.
Hennes motto har alltid varit att lämna rädslan för misslyckanden bakom sig för att förverkliga de inre drömmarna.
- En sak är vad samhället säger vad vi kan eller inte kan. Det som är värre är att de flesta är uppfostrade att tro på det samhället. För mig var hela gruppen i "Mot alla odds" en symbol för "det är klart att du kan".