Stort intresse för Bokens dag i Visby

För femte året firas Bokens Dag i Visby med besök av aktuella författare i Spegelsalen på Clarion hotell.Här blandas nio författare till tre intressanta program och efterfrågan på biljetterna är redan stor.

Foto:

Kultur och Nöje2011-10-05 04:00

När Bokens Dag, onsdag den 12 oktober, återkommer för femte året i rad kan arrangörerna, Almedalsbiblioteket i samarbete med Bokia, ABF, Clarion hotel och länsbiblioteket, summera att arrangemanget är populärare än någonsin.


Ont om biljetter
- Det börjar redan nu bli ont om biljetter och vi har också lärt oss att hitta en bra mix av författare till de olika blocken, alla med nyutkomna böcker på meritlistan, säger Roland Salemark på Bokia.

Tillsammans med Katarina Pettersson, Kerstin Danielson och Helena Andersson på Almedalsbiblioteket har Roland och Maria Björkman på ABF arbetat fram årets program som nu erbjuds alla litteraturtörstande gotlänningar.


Bara ett återbud
Bara en av de påtänkta författarna tvingades säga nej till medverkan då Bokens Dag arrangeras under den första älgjaktsveckan - en numera mycket medial Persson.

Elisabeth Stenberg-Lundin på länsbiblioteket har sammanställt det program som erbjuds alla gymnasieeleverna under bokdagarna denna vecka.


Motstridiga känslor
Om motsträviga känslor, svåra frågor och nya infallsvinklar på en av våra mest kända konstnärsprofiler handlar det inledande eftermiddagspasset med Helena von Zweigbergk, Linda Olsson och Per I Gedin.

Sena eftermiddagsprogrammet är både spännande och lite annorlunda med skruvade berättelser, kulturkrockar och personliga speglingar under ett längre författarliv och som debattör och journalist.


Intressant kvällspass
Marie Hermanson, Arkan Asaad och Åsa Moberg låter som en mycket spännande mix.

Kanske blir det ändå kvällspasset med Inger Frimansson, Torbjörn Flygt och Arja Saijonmaa som blir det mest intressanta om en kvinnas hämnd mot kvinnan som tog hennes man, en klassmarkör och mötet mellan ett naivt politiskt uppvaknande och machokulturen i skuggan av diktaturens Grekland.


För gymnasisterna
Sex författare kommer att berätta om sina liv och böcker för öns gymnasister. Först ut är paret Tommy Deogan, som skrivit om den organiserade brottsligheten i "Blodsbröder" och som nu utkommit med "Män av våld", och Katerina Janouch som är mest känd för sina böcker om relationer och sex, nu aktuell med boken "Tigerkvinnan".


Patrik Sjöberg
Gotlänningen Kristofer Ahlström, som gjort succé med sin debutroman "Bara någon att straffa" som utspelas på Fårö, går i par med Mattias Ribbing som skrivit om hur man kan förändra sitt liv i boken "Vägen till mästarminne", blir ett både roligt och intressant möte.

Medial uppmärksamhet har det sista paret fått för sina böcker, Patrik Sjöberg som skrivit om de sexuella övergrepp han utsattes för av sin styvpappa, samt författaren till "Bitterfittan", Maria Sveland som nu är aktuell med antologin "Happy, happy - en bok om skilsmässor".

Det kan konstateras att mixen i de olika blocken kommer att attrahera publiken, inte minst viktigt när det gäller att locka ungdomar till läsande.

Deltagande författare och de böcker de just nu är aktuella med:

Linda Olsson, romanen "Det goda inom dig"

Per I. Gedin, biografin "Jag, Carl Larsson".

Helena von Zweigbergk, romanen "Anna och Mats bor inte här längre".

Marie Hermanson, romanen "Himmelsdalen".

Arkan Asaad, romanen "Stjärnlösa nätter".

Åsa Moberg, romanen "Kärleken i Julia Anderssons liv" och den mer självbiografiska "Vänninorna och jag".

Inger Frimansson, psykologiska thrillern "Det kalla landet".

Torbjörn Flygt, romanen "Outsider".

Arja Saijonmaa, självbiografin "En ung naken kvinna - mötet med Mikis".

För gymnasisterna:

Tommy Deogan, samhällsskildringen "Män av våld".

Katerina Janouch, romanen "Tigerkvinnan".

Mattias Ribbing, faktaboken "Vägen till mästarminne".

Kristofer Ahlström, romanen "Bara någon att straffa".

Patrik Sjöberg, självbiografin "Det du inte såg".

Maria Sveland, antologin "Happy, happy".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!