Museer och konstinstitutioner har visat stort intresse för Riksutställningars konferens som pågått under tre dagar på Riksutställningar i Visby. 27 norska museimänniskor, de flesta från Nasjonalmuseet för konst, arkitektur och design i Oslo, men också Fylkessamordnare, samsas med nästan 200 svenska deltagare.
Från Gotland deltar bland andra ett tiotal medarbetare på Gotlands museum, både som föreläsare och deltagare i det stora antalet seminarier och workshops som anordnas.
Ett stort antal internationella föreläsare gästade Intensivdagarna och bland dessa fanns affischnamnet Tom Hennes som just nu producerar utställningarna för det nya National September 11 Memorial and Museum som kommer att stå färdigt i New York nästa år.
Han är ansvarig för ett museum som kommer att bli en enorm massmedial händelse över hela världen och som ska beskriva ett nationellt trauma som under tio år fått långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser.
In- och utblickar
- Det har varit intressant att höra hur Tom Hennes och hans medarbetare tänkt och det ger den här konferensen både in- och utblickar som är nödvändiga, säger Göran Björnberg på Riksutställningar.
Visserligen händer det mycket inom den tekniska utvecklingen på utställningsområdet, men Riksutställningar har ändå ställt in fokus på de mänskliga mötena och nätverkandet.
- Det handlar om kompetensutveckling och vi tar hand om deltagarna 24 timmar om dygnet under den tid konferensen pågår, förklarar Göran Björnberg, metodutvecklingschef på Riksutställningar.
Trenden inom museivärlden just nu är delaktighet, delaktighet med publik och besökare genom interaktiva moment, men också att ta till vara medborgarnas röster och erfarenheter.
Ett exempel på detta är utställningen "1361" på Gotlands museum och den gångna sommarens rekonstruktion av slaget utanför ringmuren - "Battle of Wisby".
Nya metoder
Sofia Hoas på Gotlands museum berättade under ett seminarium om de nya metoder museet använt sig av under skapandet av "1361". Om arbetet med en medveten dramaturgi och i nära samarbete med folk som "återskapar" medeltida händelser, också för kunskapsutbyte.
- Genom att lyfta fram rustningarna kunde vi också berätta vilka som använt dem, allt för att skapa en äkta, levande och lockande utställning där man också själv kan prova en rustning, berättade Sofia Hoas.
- När vi sedan i samarbete med bland andra Medeltidsveckan återskapade slaget utanför ringmuren kom det 7 500 personer för att titta på.
- Det är ett stort och kostsamt arrangemang, men vi kan tänka oss att göra om det, kanske vart femte år som de gör med slaget vid Hastings, förklarade Sofia Hoas.
- Det finns ett stort intresse för den här typen av arrangemang, säger Lena Hejll, utställningsproducent på Historiska museet som berättade att de textilavtryck som hittats på de ringbrynjor man grävt fram efter slaget 1361 nu blivit ett forskningsprojekt.
- Det är bra att arbeta i nätverk och bredda målgrupperna, sa hon.
Teknik till rätt saker
Tekniken får inte ta över innehållet, men kan användas för att ge överblick och fördjupningar, var den allmänna meningen under seminariet.
- Gäller att hitta rätt teknik till rätt saker, menar Sofia Hoas som har ett önskemål inför nästa sommars utställning på Gotlands museum som tar vid efter slaget 1361.
- Om vi har råd skulle ett interaktivt spel om hur en helt vanlig familj levde på Gotland under den här tiden vara intressant, säger hon.
- När vi producerar utställningar måste vi liksom Tom Hennes ställa frågorna: Varför? Hur? och vad vill besökarna ha?
- Att sätta människorna i fokus och berätta för publiken hur människor levde på Gotland är viktigt. Att nå en bredare och yngre målgrupp, men ändå behålla de besökare som är 50-plus, gör att Intensivdagarna blivit viktiga för oss, säger Sofia Hoas.