Superhelg i pingst
21-24 maj är det åter dags för Primörpremiär på Gotland. Både stad och landsbygd lever upp när årets första skörd hamnar på tallriken. - Det här är en jättestor grej bland restaurangnördar i Stockholm. Primörpremiären är något man verkligen pratar om och vill vara med på, säger Carola Magnusson, matföretagare.
Eldsjäl. Carola Magnusson från TV4:s "Matakuten" ska laga primörer på skolmatsbudget.
Foto: Petra Jonsson
- Det här ska bli en mat- och kulturvecka, säger Susanne Welin-Berger, projektledare för primörpremiären.
I år kommer besökarna att kunna smaka på mat av huvudpersonerna i tv-programmet "Matakuten". Carola Magnusson, Birgitta Melander och Jonas Persson kommer att hålla öppet i Södervärnsskolans kök och förklara hur man kan använda primörer i skolmaten.
- Vi ska visa att det går att servera primörer för en billig peng i skolrestaurangen. Det vi gör är att vi utgår från en måltid som får kosta högst tio kronor. Det är lite mer än en portion skolmat får kosta här på Gotland, men den jämna summan gör det till ett bra exempel att räkna på, säger Carola Magnusson.
Marknad i hamnsilon
Under årets festligheter kommer det att hållas en stor marknad i hamnsilon i Visby. Donnergymnasiets elever ska visa vad de lärt sig i under sin utbildning.
- Restaurangprogrammet och bageriprogrammet ska laga "street food". Bildesteterna ställer ut de verk som de har skapat under terminen. Naturvetarna arbetar mycket med miljö och visar upp hur det kan tillämpas och samhällsprogrammet ska syssla med ekonomi. På lördagen blir det en musikfestival med musikeleverna, säger Thomas Lerberg, lärare på Donnergymnasiet.
Större kulinariska middagar planeras också i socknarna Barlingbo, Hablingbo och Fole.
- Primörpremiären ska ha flera nav, men det är lite upp till företagen där vad som ska bli av. Men i och med att evenemanget sammanfaller med Öppna ateljéer så kommer det att vara många som rör sig ute på landsbygden och tidigare har det saknats bra möjligheter att äta gott för dem, säger Liza Vikström, som arbetar med projektet Primörer & Delikatesser för Goda Gotland, en paraplyorganisation för gotländska matföretag.
Förra årets Primörpremiär blev en framgång för arrangörerna. Cirka 5 000 personer uppges ha besökt Gotland för att delta.
- I Stockholm är det här ett evenemang som många i restaurangbranschen pratar om och vill åka på, säger Carola Magnusson.
En primör är en säsongsdelikatess, det första eller det tidigast skördade av en frukt eller grönsak. Många primörer har ådragit sig stor uppmärksamhet. Bland de mest kända är de första svenska jordgubbarna, vilka brukar få uppmärksamhet över hela landet. Den svenska färskpotatisen är ett liknande exempel, när de första knölarna dras upp meddelas både pris och tidpunkt i tidningar, radio och tv .
Vissa primörer är så uppskattade att de fått egna festligheter kring sig. Sparrisfestivaler är vanligt förekommande och sparris har en stor plats på den gotländska
primörpremiären. Källa: Nationalencyklopedin
Vissa primörer är så uppskattade att de fått egna festligheter kring sig. Sparrisfestivaler är vanligt förekommande och sparris har en stor plats på den gotländska
primörpremiären. Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!