Sväinpälsar, stubbor och stickors sång

I gamla tider var det tradition på Gotland att träffas och slöjda tillsammans i dagarna mellan jul- och trettonhelg.

Kultur och Nöje2007-01-03 06:00
I går var det dags igen för det i modern tid sedvanliga stick- och täljgillet hos hemslöjdsföreningen på Langska huset.
I bottenvåningen täljdes sticknålar i trä av förberedda ämnen och en trappa upp var det sticksömmen som gällde.

För 25 år sedan återupplivades den gamla gotländska traditionen med stickgille.
Det var då, söndagen den 3 januari 1982 på Gotlands Fornsal, ett 50-tal kvinnor slöt upp för att byta stickerfarenheter och hämta inspiration från varandra.
- Jag var väl den ende mannen där och inte särskilt bra på att sticka. Året därpå, 1983, var täljgillet ett faktum vid sidan av stickgillet, minns Kjell Wikström, hemslöjdskonsulent emeritus och i går en av tisdagseftermiddagens deltagare i årets stick- och täljgille hos Hemslöjdsföreningen på Langska huset.

Att tälja till sticknålar av trä var en grannlaga uppgift, som underlättades av goda råd från hemslöjdskonsulenten Frode Falkenhaug.
Följs träets fiberriktning och tälj mot ett stöd. Det är därför vi har satt ut stubbar, tipsade han.
- Ämnen tills stickor kan göras i olika storlek. Sedan gäller det att bestämma vilken grovlek på de nålar man ska göra, välja ut passande ämne, yxa till och tälja med kniv så att det blir minst två, eller fyra lika. det är det som är utmaningen.
Med köpta sticknålar kom Stina Larsson från Borås och stickade sockar på gillet. Hon satt jämte Britta Lundqvist från Silte, som provade på att tälja sina egna stickor.

Mellan mormor och farmor satt bröderna Erik och Samuel Lindgren och täljde.
- Stick in nålen i maskan, hämta upp garnet och slå det om nålen och kom ut med den igen. perfekt. Det blir bra.
Mamma Eva Kloth tog med barnen Viggo och Ellen till stickgillet där äldre och yngre delade med sig av sina kunskaper.

I den fullsatta salen på Langska huset satt bland andra Britta Sjögren från Mästerby. Med erfarenhet som hemslöjdsföreningens sockenombud sedan 1964, njöt hon nu av samtalet och sticknålarnas sång.
Så stillnade slöjden och pratet tystnade. Brändus Sväinpälsar trädde in med gotländska låtar på repertoaren. Yngsten Jonas Söderström med ännu några veckor kvar som 17-åring, matchade med sitt durspel Osborne Nyström, 83, på fiol.
- Brändus kommer till gillet varje år sedan många år tillbaka och det är vi glada för. Musiken betyder mycket för slöjden och trivseln, säger Birgitta Nygren, hemslöjdskonsulent i mjuk slöjd, medan hon njöt runt bland allt från vanliga sticksöm till stickade volanger och smygvirkade maskor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!